7. Mladi donjozemci

Od 14. do 15. rujna 2023. u Osnovnoj školi Jána Čajáka u Bačkom Petrovcu održan je 7. susret slovačkih donjozemskih učenika Mladi donjozemci – stvaranje i prijateljstvo iznad svega (kreativne radionice za očuvanje slovaštva).

Na međunarodnom seminaru sudjelovalo je ukupno 40 učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole i 11 nastavnika iz Nadlaka (Rumunjska), Békéscabe (Mađarska), Iloka (Hrvatska) i škole domaćina u Bačkom Petrovcu (Vojvodina, Srbija). Petero učenika šestog razreda iz OŠ Julija Benešića iz Iloka sudjelovalo je na susretu u pratnji učiteljice Miluške Fabry Nemet a njihovo putovanje organizirao je Slovački centar za kulturu Našice.

Upoznavanje sudionika započelo je u četvrtak popodne na školskom igralištu kroz sportsku igru. Drugi dan sudionike je pozdravila ravnateljica OŠ Zdenka Dudić, održan je obilazak škole i školskog dvorišta, posjet Gimnaziji Jána Kollara i učeničkog doma a zatim su se učenici podijelili po radionicama: dramskoj, likovnoj i sportskoj. Na kraju dana učenici su zajedno izveli kazališnu predstavu Trnoružica za koju su sami izradili lutke od papira.

Projekt je usmjeren na očuvanje i razvoj nacionalne i jezične svijesti i kulturnog identiteta slovačkih donjozemskih učenika. U njegovoj provedbi sudjelovale su učiteljice Mária Andrášiková, Jarmila Pantelićová, Daniela Marková i Andrea Arňašová. Nositelj ovog projekta je Udruga slovačkih učitelja. Projekt je financijski podržao Ured za iseljene Slovake.

Scroll to Top