Poziv za prijave za stipendiju za studijski, istraživački, umjetnički i nastavni boravak u ljetnom semestru akademske godine 2024./2025.

Obavještavamo Vas da je objavljen novi poziv za prijave za stipendiju za studijski, istraživački, umjetnički i nastavni boravak u ljetnom semestru akademske godine 2024./2025., u sklopu Nacionalnog programa stipendiranja Republike Slovačke za potporu mobilnosti.

Rok za podnošenje prijava je 31. listopada 2024. do 16:00 sati, a boravak je moguć unutar ljetnog semestra akademske godine 2024./2025. Prijave za stipendije trenutno se mogu podnijeti online na www.stipendia.sk, ili www.scholarships.sk.

Nacionalni program stipendiranja Republike Slovačke namijenjen je potpori mobilnosti stranih studenata, doktoranda, sveučilišnih nastavnika, znanstvenih i umjetničkih djelatnika za boravak na slovačkim sveučilištima i istraživačkim organizacijama. Za stipendiju se mogu prijaviti državljani bilo koje zemlje svijeta. Osnovne informacije o programu možete pronaći u priloženom letku. U letku koji se nalazi na linku niže šaljemo i informacije o novom pozivu na engleskom jeziku. Pristupnici mogu dobiti detaljne informacije o programu na službenoj mrežnoj stranici programa www.stipendia.sk ili www.scholarships.sk.

Stipendije su također namijenjene studentima, doktorandima i postdoktorandima slovačkih sveučilišta i istraživačkih organizacija sa stalnim prebivalištem u Slovačkoj za pokrivanje životnih troškova za studijski i/ili istraživački boravak tijekom 2. razine visokoškolskog obrazovanja (magistarski/inženjerski/doktorski studiji) , studijski i/ili istraživački/umjetnički boravak tijekom doktorskog studija ili za istraživačke boravke za postdoktorande na odabranom stranom sveučilištu, ili istraživačkoj organizaciji.

U slučaju pitanja u vezi s Nacionalnim programom stipendiranja, također se možete izravno obratiti administratorima ovog programa – Kristína Sallerová (nsp-sk@saia.sk), kandidati za stipendije sa stalnim boravkom u Slovačkoj; Silvia Lipovská (nsp-foreign2@saia.sk), prijavitelji (studenti i doktorandi) za stipendije iz inozemstva; Ondrej Aradský (nsp-foreign@saia.sk), prijavitelji (sveučilišni nastavnici, znanstveni i/ili umjetnički djelatnici) za stipendije iz inozemstva.

Nacionalni program stipendiranja (NPS) je program stipendiranja čije je stvaranje odobrila Vlada Republike Slovačke odlukom br. 557 od 13. srpnja 2005. O nastavku NPS odlučila je Vlada Republike Slovačke odlukom br. 317 od 29. travnja 2009. Program stipendiranja financira Ministarstvo obrazovanja, razvoja, istraživanja i mladeži Republike Slovačke (MŠVVaM SR) iz državnog proračuna Republike Slovačke. SAIA, n. o.., administrativno osigurava Nacionalni program stipendiranja na temelju ugovora sklopljenog između Ministarstva obrazovanja, razvoja, istraživanja i mladeži Republike Slovačke i SAIA, n. o. Stipendisti NPS-a su stipendisti Vlade Republike Slovačke.

Sljedeći rok, koji će se održati 30. travnja 2025., odnosit će se na boravke tijekom akademske godine 2025./2026.

Ujedno skrećemo pozornost da će povodom otvaranja poziva biti organiziran webinar usmjeren na pripremu zahtjeva za stipendiju u okviru Nacionalnog programa stipendiranja Republike Slovačke. Webinar će biti namijenjen strancima zainteresiranim za boravak u Slovačkoj, a održat će se u petak, 4. listopada 2024. u 13:00 sati (link: https://lnk.sk/zfqy). Webinar za inozemne zainteresirane bit će na engleskom jeziku.

Na sljedećoj poveznici možete pronaći spomenuti letak NPS-a s osnovnim podacima i grafikom s informacijama o roku i webinaru:

https://saiaslovakia-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/ondrej_aradsky_saia_sk/EnbIHAaUVjNIskuiO4eqS8EBfs6JhTT468XQsfpakt587Q?e=jLSCIl

Scroll to Top