Božićna radionica u Jelisavcu i Lipovljanima

Djelatnice Slovačkog centra za kulturu Našice, ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin, u sklopu projekta MySme 6. prosinca posjetile su učenike slovačkog jezika 6. i. 7. razreda OŠ Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu. Uz prisustvo učiteljice slovačkog jezika Maje Kanđera, ravnateljice Ljerke Ćorković i pedagoginje Tamare Mazur nakon predstavljanja navedenog projekta održale su božićnu interaktivnu radionicu na temu božićnih običaja, obiteljske tradicije u pripremi blagdana a u sklopu toga i ukrašavanja medenjaka. 

Isti program ponovile su u OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima 7. prosinca u prisustvu učenika 5., 6., 7. i 8. razreda te učiteljice slovačkog jezika Jelene Dejanović te uz potporu ravnateljice Mirjane Faltis. Učenici u Jelisavcu i Lipovljanima imali su priliku sami iskazati umijeće ukrašavanja medenjaka pripremljenih po slovačkoj recepturi. Nakon radionice najmlađi Jelisavčani ponijeli su svoje radove kući kako bi ovo iskustvo podijeli s najbližim članovima obitelji. 

S obzirom na to da je u Lipovljanima istoga dana u popodnevnim satima Matica slovačka organizirala program kićenja božićnog drvca u etno kući Matice slovačke Lipovljani s predsjednikom Josipom Krajčijem, dogovoreno je da medenjaci nastali na radionici u školi nađu svoje mjesto na božićnom drvcu. Ovom prilikom učenicima su uručeni prigodni pokloni. Podršku ovom programu pružio je i Ured za iseljene Slovake u Bratislavi.

 

Scroll to Top