Hvala Slovačka

U sklopu skrbi za Slovake koji žive u inozemstvu Republika Slovačka za obrazovanje na materinskom jeziku svake godine šalje pomoć sunarodnjacima u Hrvatskoj i to u obliku udžbenika i nastavnih pomagala. Obično Odjel za razvojnu pomoć i usluge za osiguranje međunarodne suradnje Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ministarstva obrazovanja, istraživanja i sporta Slovačke Republike pripremi ponudu za sunarodnjake koji odaberu potrebno, a zatim svaka zemlja organizira prijevoz iz Bratislave u svoju zemlju. A kako je nastava na slovačkom jeziku u Hrvatskoj u nadležnosti Slovačkog centra za kulturu u Našicama, djelatnici ove ustanove redovito bez problema organiziraju prijevoz nastavnih pomagala.

Međutim, pandemija je zaustavila mnoge aktivnosti, te je i transportu nastavnog materijala prijetio neuspjeh. U tom slučaju učenici osnovnih škola koji izučavaju slovački jezik i kulturu po modelu C u Republici Hrvatskoj, kojima je pomoć namijenjena, ne bi imali na raspolaganju materijale, koje je njima namijenila i osigurala Republika Slovačka. Ipak, to se nije dogodilo zahvaljujući sretljivosti djelatnika Veleposlanstva Slovačke Republike u Zagrebu, koji su deio po dio donaciju prevozili u Zagreb. Nakon toga, 19. listopada 2021., slovački konzul Zdenko Galbavý osobno je predao pošiljku koja je stigla iz Zagreba u Slovački centar za kulturu u Našicama, odakle su udžbenici i knjige (slovarice, čitanke i radne bilježnice), te nastava pomagala (CD-i, igrice) u ukupnom broju 391 komad, podijeljena po pojedinim školama.

U ime nastavnika slovačkog jezika i svih učenika koji pohađaju nastavu slovačkog jezika, zahvaljujemo Ministarstvu obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike i Veleposlanstvu Slovačke Republike u Zagrebu. Hvala Slovačka!

Scroll to Top