Izložba Inspirativni matičari u Slovačkom centru za kulturu Našice

Otvorenjem putujuće izložbe Inspirativni matičari (Inšipratívni matičiari) autora Veronike Grznárove i Tomáša Králika u izložbenom salonu Slovačkog centru za kulturu Našice 23. svibnja obilježen je Međunarodni dan muzeja.

Posredstvom suvremene grafike ova izložba nastala pod pokroviteljstvom Matice slovačke sa sjedištem u Martinu na dvanaest panoa predstavlja dvanaest značajnih ličnosti Matice slovačke, koje su postigle velike uspjehe u najstarijoj nacionalnoj, kulturnoj i znanstvenoj instituciji Slovaka i Slovakinja. Njihove sudbine i životno djelo ne samo da su utjecali na povijesni razvoj Matice slovačke i slovačkog naroda, već još uvijek predstavljaju izvor inspiracije generacijama pisaca, umjetnika, fotografa, filmaša, kulturnih organizatora ili čak političara, diplomata i menadžera.

Izložbu su u pratnji učiteljice Slovačkog jezika i kulture Ane Marošević prvi posjetili učenici 6., 7. i 8. razreda OŠ kralja Tomislava Našice, koje je na uvodu pozdravila ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić i približila im ulogu i značaj muzeja u društvu.

U sadržaj izložbe je učenike uvela kustosica Tatjana Seničanin nakon čega su učenici interaktivno povezivali matičare i njihova postignuća.

Zahvaljujući podršci Savjeta za nacionalne manjine, Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave i Matice slovačke sa sjedištem u Martinu – Slovačka, posjetitelji izložbu u Slovačkom centru za kulturu Našice imaju prilike pogledati do kraja srpnja.

Scroll to Top