Izložba Umjetnost slavonskoga plemstva, vrhunska djela europske baštine povezala Hrvatsku i Slovačku

Za ljubitelje umjetnosti od 22. travnja, na drugom katu zagrebačke Galerije Klovićevi dvori dostupna je izložba “Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine” autorica dr. sc. Jasminke Najcer Sabljak, povjesničarke umjetnosti i docentice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i Silvije Lučevnjak, profesorice povijesti umjetnosti i komparativne književnosti, inače ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice. Izložba javnosti predstavlja oko 250 predmeta, ponajviše slika, koje su od početka 18. stoljeća do početka Drugog svjetskog rata, pa i nakon toga, prikupile najpoznatije plemićke obitelji istočne Hrvatske, obitelji Adamović, Cseh, Eltz, Hilleprand von Prandau, Janković Čalmanski, Janković Daruvarski, Khuen, Mihalović, Normann-Ehrenfels, Odescalchi, Pejačević i Turković.

Vrlo zahtjevan dio u pripremi izložbe bio je i proces dogovora s vlasnicima izložaka, jer je ta građa danas raspršena na brojne javne i privatne zbirke u domovini i inozemstvu. Pomoć u tome pružili su slavonski muzeji, od Iloka do Virovitice, a posebno osječki Muzej likovnih umjetnosti i Muzej Slavonije Osijek, koji su i partneri ovoga projekta.

Skroman doprinos ovoj izložbi dao je i Slovački centar za kulturu Našice, u komunikaciji sa Slovačkom, a vezano za posudbu jednog izložbenog djela, original kojega se nalazi u Spišskom muzeju u Levoči, Slovačka. Radi se o portretu Marijane grofice Normann-Ehrenfels, rođene barunice Hilleprand von Prandau, autora Friedricha Amerlinga. Reprodukcija ovog ulja na platnu dio je ove vrijedne i kompleksne izložbe, što nas posebno veseli, jer je većina izloženoga materijala u Galeriji Klovićevi dvori rijetko dostupna javnosti, a posebno su zanimljiva djela koja nisu nikada izlagana.

Pozivamo ljubitelje umjetnosti da posjete ovu reprezentativnu izložbu, koja će potrajati do 18. srpnja 2021.

Scroll to Top