Jezični izazovi Slovaka Hrvatskoj

Šesti po redu stručni skup pod nazivom Jezični izazovi Slovaka u Hrvatskoj održan je i ovoga puta uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske (SZNM RH) i uz podršku Saveza Slovaka RH. S obzirom na promjene koje organizatora ovoga skupa čekaju do kraja godine, a uz poštivanje epidemioloških mjera, susret, koji je inače rezerviran za kraj devetog mjeseca, ovoga puta održan je 26. lipnja.

Na uvodu susreta sudionike je u ime organizatora, Slovačkog centra za kulturu Našice, i svoje osobno ime pozdravila ravnateljica Sandra Kralj Vukšić. Istaknula je kako je ovo prvo događanje koje je SKC Našice organizirao u novouređenim prostorima namijenjenim za njegovu djelatnost. Tom prigodom sudionici skupa imali su priliku vidjeti izložbeni prikaz pozivnica i fotografija po godinama – prvi puta skup je održan 2015. i uz podršku SZNM RH održan je svake sljedeće godine prigodom Europskog dana jezika.

Zahvalivši se sudionicima šestog po redu susreta na odazivu u ovim epidemiološki nesigurnim vremenima, nazočne goste oslovio je predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, te tajnica Saveza i članica Savjeta za nacionalne manjine RH Branka Baksa.

Nakon obraćanja uvaženih gostiju prisutnima se obratila kustosica Centra i glavna urednica časopisa Prameň Tatjana Seničanin, koja je zahvalila gostima na prigodnim riječima.

U skladu s novonastalom epidemiološkom situacijom koncept ovogodišnjeg stručnog susreta razlikovao se od prijašnjih, no ponovo s istim ciljem – unaprjeđenja pisanog jezika kroz izvještavanja o aktivnostima slovačke nacionalne manjine u RH. Tatjana Seničanin istaknula je uključenost pripadnika slovačke nacionalne manjine u nastojanju stvaranja kvalitetnih jezičnih sadržaja.

Tijekom susreta sudionici su razmjenjivali svoja stajališta i iskustva vezana za navedenu problematiku s naglaskom na jezične izazove s kojima se susreću prilikom pripreme tekstova za mjesečnik Prameň. Susret je ocijenjen korisnim i vrijednim ponovnog organiziranja i iduće godine.

Scroll to Top