Josipovački pokladni slamnati medvjedi

Kraj karnevalske sezone u Josipovcu znači da je vrijeme za slamnate medvjede i njihovu šetnju selom uz pratnju ciganki i drugih maski. Očuvanju ove tradicije u izvornom obliku pridonijeli su Matica slovačka u Josipovcu i Slovačka kulturno-umjetnička udruga „braća Banas“. Spomenute dvije udruge osnovane po etničkom principu, koje okupljaju Slovake na lokalnoj razini, preuzele su organizacijsku ulogu pojedinih stanovnika, te već više od desetljeća kontinuirano promiču vrijednost, smisao i značaj ovog običaja. Značaj pokladnih slamnatih medvjeda za kulturnu baštinu Hrvatske, ali posebno za lokalnu zajednicu, potvrdilo je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske proglasivši Medvjede – tradicionalnu pokladnu povorku Slovaka u Josipovcu Punitovačkom, nematerijalnim kulturnim dobrom te je kao takva od 14. travnja 2022. upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Priprema medvjeda ove je godine započela 10. veljače u ranim večernjim satima preradom zobene slame u desetak više od deset metara dugih konopa. Josipovčani su običaj nastavili i sutradan u jutarnjim satima, kada su jedanaest medvjeda uvijala ili oblačila po dva čovjeka.

Povorku, koja je selom prošla neposredno nakon ručka, dočekivali su mještani ispred obiteljskih kuća, kako bi, prema tradicionalnom vjerovanju, kontaktom s medvjedom osigurali obilje i plodnost u obitelji tijekom cijele godine, sve do sljedećih poklada.

Rijedak i jedinstven običaj popratili su i kamerom dokumentirali sudionici projekta Manjinska kultura kao sredstvo samoidentifikacije i jačanja uključenosti u multietničkom okruženju, voditeljica projekta Metodičkog centra Sveučilišta Mateja Bela u Banskoj Bystrici i etnologinja Zuzana Drugová, didaktičarka obrazovnih programa Metodičkog centra Sveučilišta Mateja Bela u Banskoj Bystrici Radka Cachovanová i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice i etnologinja Sandra Kralj Vukšić. Kratki edukativni film za djecu o slamnatim medvjedima bit će jedan od produkata Slovačkog centra za kulturu Našice, koji je hrvatski partner na projektu. Film o medvjedima tako će postati jedna od deset tema koje Slovački centar za kulturu Našice obrađuje u sklopu projekta koji nazivamo i MySme.

Scroll to Top