Koordinacijski sastanak u Bratislavi

U svrhu informiranja o edukacijama za učitelje i materijalima, kampovima i ljetnim aktivnostima za učenike i nastavnike u školama u inozemstvu, 26. siječnja održan je koordinacijski sastanak u posebnim prostorijama Ureda Vlade Republike Slovačke u hotelu Bôrik.

Događaju koji je organizirao Odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Ministarstva obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta (MOZIS) Republike Slovačke nazočili su predstavnici navedenog ministarstva, Ureda za iseljene Slovake (UZIS), obrazovnih institucija i slovačke nacionalne manjine iz Hrvatske, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Srbije, Ukrajine, zapadne Europe i SAD-a.

U ime organizatora, prisutnima su se na početku susreta obratili: tajnik Ministarstva Slavomír Partila, glavna ravnateljica Odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Lucia Lehotayová i ravnateljica Odjela za razvojnu pomoć i usluge za osiguranje međunarodne suradnje pri MOZIS Republike Slovačke Martina Máliková te predstavnici Ureda za iseljene Slovake, predsjednik Miloš Koterec i tajnica komisije za školstvo i osposobljavanje Ureda za iseljene Slovake Katarína Baranyaiová.

Ponudu obrazovnih programa za 2024. godinu predstavili su zastupnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta Comenius u Bratislavi (SAS – centar za slovački kao strani jezik) i Sveučilišta Mateja Bela u Banskoj Bystrici (Metodički centar i Pedagoški fakultet).

Nakon predstavljanja obrazovnih programa obratili su se predstavnici slovačke nacionalne manjine iz navedenih zemalja, koji su evaluirali obrazovne programe provedene u 2023. godini te razgovarali s predsjednikom UZIS Milošom Kotercom o financijskoj potpori obrazovnih aktivnosti organiziranih u suradnji s MOZIS Republike Slovačke i UZIS.

Slovake iz Hrvatske zastupale su savjetnica za nastavu na jeziku i pismu slovačke nacionalne manjine Jelena Dejanović i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić.

Susret sunarodnjaka u Bratislavi bio je prilika da se osobno oda priznanje dugogodišnjoj aktivnoj suradnji, pa je tako predsjednik Demokratske zajednice Slovaka i Čeha u Rumunjskoj Pavel Hlásnik ravnateljici Sandri Kralj Vukšić uručio prigodnu medalju povodom 220. obljetnice dolaska Slovaka u Nadlak.

Scroll to Top