Ministarstvo školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke rad učiteljice Margite Žagarove ocijenilo je Velikom medaljom sv. Gorazda

2020. godinu su u Slovačkom centru za kulturu Našice obilježili lijepi događaji, dobra dijela i uspješni projekti. Jedan takav događaj koji će ostati zapamćen ne samo u Centru nego i u obitelji Žagar a zasigurno i u Ministarstvu školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke je Dan učitelja.
Kada smo dobili mogućnost pripremiti nominaciju učitelja za nagradu sv. Gorazda, koju se nadležno ministarstvo odlučilo dodijeliti učiteljima slovačkog jezika u inozemstvu povodom Dana učitelja, sa sigurnošću smo znali kojim putem ćemo krenuti. Krajem siječnja smo za Veliku medalju sv. Gorazda nominirali umirovljenu učiteljicu Margitu Žagarovu i to za njezin cjeloživotni doprinos u odgoj i obrazovanje na slovačkom jeziku što je značajno doprinijelo u razvijanju slovačkog obrazovanja u Hrvatskoj. Tekst nominacije je bio uvjerljiv te je draga Margita dobila nagradu:

Margita Žagarová rođena Závadská, umirovljena profesorica slovačkog jezika i glazbe, rođena je u Banovcima nad Bebravou u Slovačkoj, a udala se u Hrvatsku gdje živi i danas u gradu Osijeku. Svojim znanjem, profesionalnim i pedagoškim djelovanjem uvelike je pridonijela razvoju učenja slovačkog jezika u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.
Margita Žagarová radila je kao učiteljica slovačkog jezika i glazbene kulture od 1979. do 1993. godine u osnovnim školama u Jelisavcu, Markovcu i Našicama. U razdoblju 1993. – 1997. imenovana je od strane Ministarstva školstva u Republici Hrvatskoj za savjetnicu slovačkog jezika sa sjedištem u Osijeku. Zaslužna je za učenje slovačkog jezika na osječkom sveučilištu, 1998 – 2005 predavala je slovački jezik i literaturu na Filozofskom fakultetu J.J. Strossmayera u Osijeku studentima aprobacije hrvatski jezik, povijest i knjižničarstvo. Bila je inicijator manifestacije na kojoj je prezentirana dječja literarne tvorba na slovačkom jeziku, koja je prvi puta organizirana 1993. te se od tada održava svake godine pod nazivom „Slovenčina moja“, a 2019. održana po 26. puta. Napisala je nekoliko stručnih radova na temu slovačkog školstva u hrvatskoj, objavljivala je u mjesečniku Slovaka u Hrvatskoj „Pramen“, također u stručnim časopisima, a sudjelovala je i na međunarodnim konferencijama.
Margita nije učiteljica samo po zanimanju, ona je učiteljica i svojim srcem. Pedagošku aktivnost je provodila i izvan škole, u okviru slobodnog vremena. Za vrijeme djelovanja u osnovnoj školi u Markovcu i Našicama vodila je pjevački zbor, literarno – recitatorsku skupinu a surađivala je i sa slovačkim kulturno umjetničkim društvom „Franjo Strapač“ iz Markovca, gdje je vodila žensku pjevačku skupinu. Aktivan slovački duh Margita je uvijek poticala unutar svoje obitelji. Jednom od svoje petero djece predala je učiteljsku palicu, a svi njezini unuci u školi uče slovački jezik te su osim toga i aktivni članovi Matice slovačke Osijek te pridonose očuvanju slovaštva hrvatskih Slovaka.
Jezične i pedagoške kompetencije iskazala je na Radiju Našice. Gospođa Žagarová je zaslužna za emitiranje slovačke emisije, ostat će zapisana kao prva urednica i voditeljica tjedne trideset minutne emisije na slovačkom jeziku u Našicama i autorica prve radio emisije na slovačkom jeziku u Našicama koju je sama pripremila i koja je emitirana 23. rujna 1979. Posljednju emisiju je realizirala 1996.
Značajan doprinos Margita je dala i u okviru društveno prosvjetnog rada. Bila je jedna od osnivača Saveza Slovaka 1992. u Našicama. Također je inicijator osnivanja Matice slovačke Miljevci. Također je suosnivač Matice Slovačke Osijek 1993. godine u Osijeku. U razdoblju 1998. – 2008. obnašala je dužnost predsjednice Matice slovačke Osijek i voditeljice pjevačkog zbora Matice slovačke Osijek. Jedna je od autora knjige „10 godina MS Osijek“ izdane 2005. godine, koju je napisala zajedeno sa Michaelom Strešniakom i Andrejom Kuricom.
Margita Žagarová aktivno je djelovala među Slovacima u Hrvatskoj cijeli svoj radni vijek, a nastavila je i u mirovini. Radila je kao savjetnica, učiteljica, voditeljica pjevačkih i glazbenih folklornih skupina i zborova, kao predsjednica matice, voditeljica radio emisije, dopisnica časopisa Pramen.

Ovim prijedlogom za dodjelu Velike medalje sv. Gorazda želimo našoj učiteljici Margiti Žagarovoj izraziti zahvalu, poštovanje i priznanje za njezin životni doprinos u odgoj i obrazovanje na slovačkom jeziku, ali i u javni kulturni život Slovaka u Hrvatskoj i očuvanje slovačkog jezika i slovačkog etničkog identiteta.

Konačno je krajem godine, koja nije dopustila nagrađenim učiteljima preuzimanje nagrade u matičnoj zemlji Slovačkoj, na privatne adrese stigla pošta. Pošiljka je nagrađenima, ali i svim dobrim ljudima na kraju ove teške i za društvena događanja siromašne godine, donijela radost. Naša učiteljica Margita svoju radost dijeli i sa vama dragi čitatelji riječima:

„Ovim putem želim zahvaliti za Veliku medalju sv. Gorazda koju mi je dodijelilo Ministarstvo školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke.

Radila sam samo svoj posao, ne smatram da je to bilo nešto posebno. Zato me iznenadilo što su me moji kolege/učenici nominirali za ovakvu nagradu. Oni su pratili moj rad, ali bili su i dio njega i drago mi je što su to na ovaj način ocijenili. Drago mi je što su to znali ocijeniti i u mojoj domovini Slovačkoj. Kada sam nagradu dobila poštom, crno na bijelom u velikoj koverti sa prekrasnom medaljom sv. Gorazda, potekle su mi suze. Još jednom zahvaljujem svima, hvala mojemu Stvoritelju koji mi je dao toliko prekrasnih darova koje sam mogla razvijati i dijeliti sa svojim učenicima, studentima, prijateljima i svim prekrasnim ljudima. Zato moja nagrada sv. Gorazda ne pripada samo meni nego svim mojim dragim ljudima.“

Zahvaljujemo još jednom učiteljici Margiti za njezin cijeloživotni doprinos u odgoju i obrazovanju na slovačkom jeziku i u javni kulturni život Slovaka u Hrvatskoj te očuvanje slovačke kulture i slovačkog etničkog identiteta. Također zahvaljujemo Ministarstvu školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke za ovu priliku – pokloniti se učiteljskom zanimanju i iznimnim pojedincima.

Scroll to Top