Molovani primjeri iz Jelisavca

Istraživanje molovanja koje je započeto u suradnji Slovačkog centra za kulturu Našice(dalje samo Centra) i Muzeja Slavonije, nastavilo se 27. svibnja 2021 u Jelisavcu. Nakon teorijskog dijela, koji je gospođa Marenjak prezentirala 22. travnja, kada su zaposlenici Centra s etnologinjom Muzeja Slavonije Tünde Šipoš Živić osim Jurjevca, Josipovca Punitovačkog i Markovca Našičkog posjetili i Jelisavac, pristupljeno je praktičnom dijelu istraživanja, koji se sastojao od izrade primjera otisaka valjaka na papirima u boji.

Valjci kojima su primjeri molovanja rađeni bili su posuđeni od Jelisavčanki koje su nekada rado molovale, a danas su im ostali tek uspomene na te dane. Radili smo sa valjkom Marije Krupe odnosno sa „mašinom“ kako svi u Jelisavcu zovu posudu s ručkom i dva metalna valjka. Marija Zavada vlasnica je nekoliko valjaka od kojih nisu svi u funkciji. Vrijedan primjerak iz njene kolekcije je valjak kojemu je spremnik podijeljen na dva dijela. Na ovakvoj mašini se u svakom djelu spremnika nalaze po dva valjčića, a kako je podijeljen na dva dijela, mogle su se kombinirati dvije boje odjednom ili koristiti jedan dio spremnika dok je drugi dio ostajao prazan te su tako nastajali tzv. pruge. Nešto veću kolekciju posjeduje Elizabeta Marenjak koja je s radošću podijelila svoja iskustva o ovoj tehnici molovanja zidova. Od Ankice Slivka na uvid smo dobili valjke s kojima moluje i danas, iako znatno rjeđe. Mira Mohila također je vlasnica vrijedne zbirke od deset valjaka. Izrezan papirnati predložak, tzv. tramik evidentiran je kod Anke Brnjik.

U Jelisavcu je prakltični dio realiziran spomenutog 27. svibnja. S obzirom na to da je baka Bijela, kako gospođu Marenjak od milja zovu svi u selu, žena u godinama, primjere molovanja na papiru u boji izradila je njezina kćerka Katica Topolovec, koju je naučila ovaj zanat. Ravnateljica Centra Sandra Kralj Vukšić je zajedno sa gospođom Katicom mješala boje, a baka Bijela, jer ima najviše iskustva, davala im je savjete savjete koje boje zajedno kombinirati. Dodatni par ruku pružili su zaposlenica Saveza Slovaka Antonela Topolovec i zaposlenik Centra Marko Kurtek koji su Katici asistirali prilikom nanošenja raznih uzoraka valjčića i boja na papirnatu podlogu. Sve primjerke radili su pod nadzorom bake Bijele, koja je na neke primjerke aplicirala tramik i prisjetila se tako vremena kada je bojala i ukrašavala zidove ne samo kod sebe doma, nego i u brojnim kućama u selu i okolici. Za svaki primjerak se miješala nova boja i izmjenjivali valjčići. Četiri sata praktičnog dijela su prošla jako brzo zahvaljujući pričanju i prisjećanjima bake Bijele.

Ovaj bogati materijal iz Jelisavca zajedno sa primjerima iz Josipovca i Jurjevca tvore zanimljivu tematsku cjelinu, koja zahtijeva detaljniju obradu, đto će uslijediti nakon obradesvih dogovorenih lokacija.

Antonela Topolovec, Katica Topolovec, Marija (Bijela) Marenjak - izrada tramika
Marija (Bijela) Marenjak, Marko Kurtek - izrada tramika
Primjer molovanja
Scroll to Top