Slovačka – zemlja partner na 26. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi

U Lepoglavi je od 9. do 11. rujna održan 26. međunarodni festival čipke Lepoglava 2022. Ovogodišnji festival s temom Čipka i umjetnost uz brojne hrvatske čipkarske udruge i škole, ugostio je udruge iz osam zemalja: Mađarske, Slovenije, Belgije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Malte, Italije te Slovačke, koja je ove godine imala posebno mjesto i zastupljenost kao zemlja partner.

Festival je otvorio posebni savjetnik za kulturu predsjednika RH Zorana Milanovića Zdravko Zima u prisutnosti izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića varaždinskog župana Anđelka Strička te predstavnika brojnih ministarstava i saborskih zastupnika. Domaćinu gradonačelniku Marijanu Škvariću i nazočnima se u ime partnerske zemlje obratio zamjenik veleposlanika Slovačke Republike u Zagrebu Zdenko Galbavý.

Desetak čipkarskih udruga predstavilo je čipkarsko umijeće iz cijele Slovačke. Veleposlanstvo Slovačke republike u Zagrebu zaslužno je za upoznavanje posjetitelja festivala s ljepotama i postignućima Slovačke putem izložbe This is Slovakia (Ovo je Slovačka), kao i za mogućnost kušanja slovačkih vina prilikom prezentacije lepoglavskih i slovačkih jela.

Zahvaljujući podršci Ureda za iseljene Slovake u Bratislavi u predstavljanju Slovačke republike izvrsnim i zanimljivim scenskim nastupom sudjelovali su članovi Sveučilišnog folklornog društva Mladost iz Banske Bistrice. Programom Mjesto na zemlji – slike s Donje zemlje, kojega potpisuje umjetnički voditelji koreograf Martin Urban, predstavljena je višestoljetna slovačka povijest iseljavanja i borba za opstanak Slovaka iseljenih južno od današnje Slovačke pa tako i u Hrvatsku. Sudjelovanje u plesno-glazbenom programu premijerno su imale i članice Slovačke kulturno-umjetničke udruge „Braća Banas“ iz Josipovca Puntovačkog s prikazom dijela svadbenog obreda skidanja vijenca. Uspješno i zapaženo scensko predstavljanje zemlje partnera 26. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi kulminiralo je izvođenjem pjesme Chodila dievčina posvećene upravo čipkarima.

 

Na ovogodišnjem festivalu čipke zastupljena je bila i slovačka nacionalna manjina u Hrvatskoj, koja je na festivalu sudjelovala u organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice. Na sajmu rukotvorina svoje radove predstavile su članice triju matica slovačkih. Kristina Mudroch, Adriana Mudroch i Vierka Zajac iz Matice slovačke Ilok prezentirale su umijeće rada s vunom, Zrinka Pajeska, Štefica Kanisek i Katica Kuric iz Matice slovačke Josipovac na svome štandu izložile su vezene stolnjake i ručnike, heklane ručne radove i predmete ukrašene špagom, dok su Vera Majdiš, Marija Kristek i Željka Kolarik iz Matice slovačke Jurjevac Punitovački prezentirale uglavnom dekorativne predmete od komušine.

Izložba Slovačkog centra za kulturu Našice Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka, zahvaljujući financijskoj potpori Savjeta za nacionalne manjine RH, našla je svoje mjesto u lepoglavskom samostanu, gdje je prezentirana uz već spomenutu izložbu This is Slovakia. Naime, čipka je često korištena za ukrašavanje obruba zidnih kuharica, a zanimljivost je da je baš čipkom na batiće, koja je karakteristična za Lepoglavu i različite regije Slovačke, ukrašen rub jedne zidne kuharice iz Lipovljana.

S festivala, koji je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i medija, turizma i sporta i poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave, sudionici su otišli bogatiji za nova prijateljstva, koja će, ako se planovi ostvare, prerasti u nove međunarodne projekte i povezivanje domovine s iseljeništvom.

Previous slide
Next slide
Scroll to Top