Sudjelovanje na konferenciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka u Novom Sadu

U Novom Sadu je u subotu 26. studenog 2022. održana 18. konferencija pod nazivom Slovačka glazba u Vojvodini u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. Ovogodišnji skup muzikologa i glazbenih stručnjaka bio je tematski usmjeren na Zbirku slovačkih narodnih pjesama na Donjoj zemlji – usporedba.

Svrhom ovogodišnjeg događanja bilo je osloviti stručnjake iz država tzv. Donje zemlje i dobiti pregled zbirki i dokumentacije slovačkih narodnih pjesama Slovaka u Mađarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj. To bi mogla biti osnova za usporedbu, istraživanje i analizu njihovih sličnosti i specifičnosti u odnosu na zbirke Slovaka koji žive u Srbiji.

Uz kreativne, sposobne, talentirane ljude i stručnjake iz Mađarske, Rumunjske, Hrvatske i Srbije, na konferenciji su sudjelovali i sudionici iz Slovačke, osobno ili putem Skypea.

Na konferenciji su, zahvaljujući potpori Ureda za Slovake u inozemstvu, prvi put bili zastupljeni i Slovaci iz Hrvatske, koje je predstavljala ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić. Sudjelovala je s prilogom Dokumentacija slovačkih narodnih pjesama u Hrvatskoj, gdje je sažela skromna postignuća Slovaka u Hrvatskoj. Riječ je prije svega o aktivnostima Slovačkog centra za kulturu Našice na muzikološkom području, a time i o dokumentiranju slovačkih narodnih pjesama u krajevima gdje žive Slovaci.

Scroll to Top