Sudjelovanje na svečanosti Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko 18. – 20. svibnja 2022. u mjestu Nové Zámky

U mjestu Nové Zámky u Slovačkoj 19. svibnja održano je svečana dodjela nagrada jubilarne. 30. godišnjice cjeloslovačkog natjecanja s međunarodnim sudjelovanjem Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko (Zašto volim slovački, zašto volim Slovačku).

Učenici iz inozemstva sudjeluju u 4. kategoriji, a ove godine sudjelovali su učenici iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Švicarske i Ukrajine. Iz Hrvatske, iz OŠ Višnjevac iz Višnjevca nagrađen je učenik Petar Žagar (mentor – učitelj Josip Kvasnovski) i iz OŠ Josipa Kozarca iz Josipovca Punitovačkog Viana Labak (mentorica – učiteljica Boženka Dasović). Budući da učenik iz Višnjevca i njegov učitelj nisu mogli sudjelovati svečanosti, u Slovačku su otputovali zamjenski sudionici – učenica Katja Kuric, bivša učenika OŠ J. Kozarca iz Josipovca Punitovačkog, u tom trenutku već srednjoškolka, koja je bila nagrađena u pandemijskoj 2020. godini i zbog poznatih razloga nije mogla sudjelovati na navedenoj svečanosti, a umjesto učitelja Josipa Kvasnovskog otputovao je podvornik Igor Smoljo, koji je odvezao sudionike na dodjelu. Svečani program počeo je na trgu u Novim Zákmama pored kipa Antuna Bernolaka, gdje su sudionici odali počast prvom kodifikatoru književnog slovačkog jezika. Nakon svečanih govora i polaganja vijenaca od strane predstavnika raznih značajnih institucija, program je nastavljen u Carsko-kraljevskoj jahaonici u Novim Zámkama, gdje je održana svečana dodjela nagrada. Ove godine nagradu je dobila i učiteljica slovačkog jezika iz Hrvatske, Boženka Dasović. Projekt sudjelovanja sudionika iz Hrvatske koordinirala je ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić,koja je također sudjelovala svečanoj dodjeli nagrada. U petak 20. svibnja sudionici su posjetili Muzej Milana Rastislava Štefánika u mjestu Košariská, a zatim i Muzej Dušana Jurkoviča, autora projekta tumula M. R. Štefánika na Bradlu. Nakon toga sudionici su posjetili i spomenuti tumul te idućeg dana i ZOO vrt u Bratislavi.

Organizatori natjecanja bili su Ministarstvo školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke, Ministarstvo kulture RS, Državni pedagoški ustav, Izdavaštvo SPN – Mladé leta, Matica slovačka, Izdavaštvo Matice slovačke, Društvo slovačkih pisaca, Jezikoslovni institut Ľudovíta Štúra Slovačke akademije znanosti i Ured za iseljene Slovake. Inozemni sudionici sudjelovali su u koordinaciji Ureda za iseljene Slovake i Matice slovačke. Pokroviteljstvo nad manifestacijom s 30-godišnjom tradicijom preuzeli su Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike, ministrica kulture Slovačke Republike Natália Milanová i gradonačelnik grada Nové Zámky Otokar Klein.

Scroll to Top