Sudjelovanje učenika na Međunarodnom projektu EU dan jezika u Bačkom Petrovcu

Učenici, koji uče slovački jezik i kulturu u tri osnovne škole u Hrvatskoj – OŠ kralja Tomislava Našice, OŠ Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu i OŠ Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom – u pratnji svojih učiteljica slovačkog jezika, Ane Marošević, Branke Kandžera i Boženke Dasović sudjelovali su u Međunarodnom programu proslave Europskog dana jezika.

Program, kojeg je s potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, organizirao Slovački centar za kulturu Našice pod vodstvom ravnateljice Sandre Kralj Vukšić i kustosice Tatjane Seničanin, održan je u suradnji s OŠ Jána Čajaka u Bačkom Petrovcu u Srbiji. U prostorima petrovačke škole 22. listopada učenike iz Hrvatske dočekali su i ugostili ravnateljica škole Vlasta Werleová i predsjednica slovačkih pedagoga Mária Andrašíková sa suradnicima. Goste iz Hrvatske upoznali su s poviješću škole, kao i s trenutačnim školskim i izvanškolskim aktivnostima.

Nakon obilaska škole i školskog areala, učenici iz Hrvatske pripremili su za svoje domaćine bogati kulturno-umjetnički program s ciljem proslave Europskog dana jezika. Nakon programa u školi, učenici i učitelji posjetili su petrovačku gimnaziju, koja ove godine obilježava 100. godišnjicu, zatim Galeriju Zuzky Medveďovej, prve akademske slikarice vojvođanskih Slovaka te izložbu u Udruzi petrovačkih žena o životu Slovaka u Bačkom Petrovcu u prošlosti. Pozitivni rezultati projekta doveli su domaćine i sudionike projekta do zaključka da bi suradnju trebalo nastaviti i u idućoj godini.

Scroll to Top