Svečani prijem prigodom 30. obljetnice Ustava Republike Slovačke u Zagrebu

U Zagrebu je 15. rujna 2022. svečanim prijemom obilježena 30. obljetnica Ustava Republike Slovačke u prisutnosti visokih predstavnika hrvatskoj političkog, društvenog i diplomatskog života.
Na prijemu su sudjelovali i predstavnici slovačke nacionalne manjine te slovačkih tvrtki koje posluju na području Republike Hrvatske. Poziv na prijem primio je i bivši hrvatski predsjednik vlade a kasnije i predsjednik RH Stipe Mesić (2000 – 2010).

U svome obraćanju veleposlanik RS u Hrvatskoj Peter Susko izjavio je kako Slovačka prije trideset godina nije ni slutila kakve je prepreke čekaju na putu do neovisnosti. “Bili smo puni oduševljenja, entuzijazma, novih prilika. Ali onda je došlo djelomično otrežnjenje. Borba za demokraciju, za koju smo se izborili u zajedničkoj državi s Česima 1989. godine, nije završila, ali je potvrđivanjem Ustava neovisne Republike Slovačke 1. rujna 1992. godine tek počela”, dodao je.

Slovačka, koju je tadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright devedesetih godina označila crnom rupom na karti Europe, maksimalno je iskoristila energiju – a danas je moderna država koja proizvodi najviše automobila po glavi stanovnika na svijetu, s velikim izumima i inovacijama. O nekima od njih gosti prijema mogli su doznati više putem izložbenih panoa koji su bili postavljeni u dvorani hotela Westin u glavnom gradu Zagrebu.

Proslavu su podržale tvrtke Best Rent i Reneteh Ogulin, te Srednja voćarska i vinarska škola iz Modre sa svojim vinarskim partnerima. U gastronomskom dijelu je osim slovačkih vina bilo moguće degustirati slovački dimljeni i nedimljeni sir parenicu.

Izvor: mzv.sk

Scroll to Top