Zidne kuharice Slovakinja u Hrvatskoj osvojile su Nagradu Etnografskog društva Slovačke akademije znanosti

Uvijek je lijepo kada matična zemlja cijeni napore svojih iseljenika. Tada se kod onih, kojima je ukazana čast u bilo kojem obliku, javlja osjećaj zadovoljstva da se i na ovakav način učini vidljivim a ujedno i materijalizira odnos domovine njihovih predaka prema slovačkim zajednicama u inozemstvu, koje značajno jačaju duh slovaštva u raznim oblicima u korist Slovačke i Slovaka koji žive u inozemstvu. Aktualno su slično priznanje dobili naši Slovaci u Hrvatskoj od Etnografskog društva Slovačke akademije znanosti. Za jedinstvenu zbirku ostavštine naših baka i njezinu prezentaciju u obliku izložbe zidnih kuharica u Hrvatskoj, Slovačkoj ali i drugim slovačkim zajednicama u inozemstvu, u kategoriji Izložba nagradu su dobile tri dame, koje su pripremile izuzetan doživljaj ljeta 2020. u Zavičajnom muzeju u Galanti jedinstvenom prezentacijom, Izabela Dantnerová – Sandra Kralj Vukšić – Tatjana Buha/Seničanin: Zidne kuharice – likovni izričaj naših baka.

Realizaciju istraživanja i pripremu izložbe u Galanti financijski je podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Savjet za nacionalne manjine, Savez Slovaka, Osječko Baranjska županija i grad Našice. Realizacija izložbe u Galanti održana je uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici.

Ured za iseljene Slovake iskreno čestita nagrađenim damama, naime i našim dvjema Slovakinjama iz Slavonije, ravnateljici Slovačkog centra za kulturu Našice Sandri Kralj Vukšić i kustosici Tatjani Buha/Seničanin, na ovom važnom i iznimnom priznanju.

Ľudovít Pomichal

Scroll to Top