22. Slovenčina moja

U novom domu kulture 16. svibnja 2015. godine u Josipovcu Punitovačkom održana je 22. Slovenčina moja s početkom u 10 sati. Na ovoj literarno-recitatorsko-dramskoj smotri na slovačkom jeziku
ujedno su predstavljene i 11. KVAPKY – zbirka dječjih radova na slovačkom jeziku, a sve u organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice, OŠ „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački, Saveza Slovaka RH i Matice slovačke Josipovac.

Nazočne je na početku pozdravio ravnatelj Osnovne škole „Josip Kozarac“ Josipovac Punitovački, gospodin Darko Ocvirk. Od uvaženih gostiju nazočni su bili: zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu g. Vladimir Bilek s tajnicom Lidijom Horvat, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, tajnica Saveza Slovaka i članica Savjeta za nacionalne manjine u RH Branka Baksa, predsjednica MS Josipovac Rozalija Kukučka, ravnateljica SKC-a Našice Sandra Kralj Vukšić s djelatnicom kustosicom Tatjanom Buha, savjetnik za slovački jezik i kulturu Andrija Kuric, voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u Hrvatskoj Ružica Vinčak, zamjenik općine Punitovci Pavao Kvasnovski, ravnatelj OŠ Ilok i ravnateljica OŠ Vladimira Nazora iz Nove Bukovice. Na smotri su bile nazočne i članice Hrvatsko-češko-slovačkog prijateljstva „Oko Jadrana“ iz Zadra a poseban gost bila je konzulica veleposlanstva Slovačke republike u Hrvatskoj Iveta Mesiarikova, koja je ujedno i otvorila ovu smotru. Konzulica je po završetku programa izrazila oduševljenje programom, kojeg su izveli đaci.

Na početku su se predstavili domaćini, tj. dječja plesna skupina SKUU-a Braća Banas a zatim je krenuo literarno-recitatorsko scenski dio programa gdje su se igrokazima, osobnim uracima te pjesmama poznatih slovačkih pisaca predstavila djeca iz osnovnih škola: Julija Benešića Ilok, „Mladost“ Jakšić, Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, Josip Kozarac Josipovac Punitovački, Josipa Kozarca Lipovljani, kralja Tomislava Našice i područne škole kralja Tomislava u Markovcu Našičkom, Vladimira Nazora Nova Bukovica, Vladimira Becića Osijek, Josip Kozarac Soljani, Višnjevac Osijek, Ivan Goran Kovačić Zdenci i Srednje škole Ilok, a sve pod vodstvom njihovih marljivih i kreativnih učitelja slovačkog jezika (Vlatko Miksad, Branka Kanđera, Josip Kvasnovski, Ana Marošević, Maja Kanđera, Jelena Dejanović, Boženka Dasović i Marija Pejak).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top