26. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Od 9. do 11. rujna u Lepoglavi se održava 26. Međunarodni festival čipke na kojem će ljepotu i umijeće izrade čipaka javnosti predstaviti čipkarice iz osam europskih zemalja (Slovačke, Slovenije, Mađarske, Italije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Malte i Belgije) i devet hrvatskih čipkarskih centara.

Tema ovogodišnjeg festivala je “Čipka i umjetnost”, a zemlja partner Slovačka Republika iz koje dolazi čak 11 izlagača.

Predstavljanje zemlje partnera pratit će tradicijska gastronomska ponuda, kako zemlje partnera tako i domaćina festivala te nastup Folklornog društva “Mladost” iz Banske Bystrice. Posjetitelji će moći razgledati i izložbu “This is Slovakia” koja će biti postavljena u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke republike te izložbu „Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka“ u organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice.

I ove će se godine u okviru festivala održati Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata kao i filatelistička izložba na kojoj će biti predstavljena dopisnica s pravom lepoglavskom čipkom. Posjetitelje festivala očekuje i bogati glazbeni program u kojemu će uz Zagrebački gudački kvartet i čelisticu Anu Rucner, nastupiti i Big band Čakovec, a godišnji će koncert održati Limena glazba Lepoglave.

26. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

PROGRAM 26. FESTIVALA LEPOGLAVSKE CIPKE

 

Scroll to Top