Istraživanje molovanja u Iloku i Radošu

Djelatnice Slovačkog centra za kulturu Našice u suradnji s etnologinjom Muzeja Slavonije Tünde Šipoš Živić u 2022. godini nastavile su istraživanje molovanja – ukrašavanja zidova interijera, ali i eksterijera obiteljskih kuća valjčićima ili korištenjem papirnatih predložaka (mustri) – među pripadnicima slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Dana 13. srpnja otputovale su u Ilok gdje ih je u svome domu ugostila samouka molerka Ana Fabry. Zidovi doma obitelji Fabry ukazivali su da u njemu živi prava majstorica molerskog zanata. Ana Fabry zanat je, kako kaže, naučila krajem 70-ih godina, silom prilike u nedostatku majstora i njime se bavila sve do kraja 90-ih. Istraživačice je upoznala s procesom molovanja te s nekim metodama koje je sama osmislila kako bi si olakšala rad. Nakon razgovora uslijedio je praktični dio pa je tako pod vještom rukom gđe Fabry nastalo nekoliko pokaznih predložaka pomoću valjčića i mustri.

Prikaz korištenja mustre

Iduća lokacija na kojoj je provedeno istraživanje bio je dom Marke Krošlak u Radošu. Iako se sama nikada nije bavila ovim zanatom, Marka Krošlak bila je vrijedan izvor informacija s pozicije korisnika. Njen dom, primjer vještine rada s mustrama, ukrašavale su uglavnom Slovakinje, rođakinje iz Ljube i prijateljice iz Iloka. Istraživačice su se s terena vratile bogatije za pet slojeviti predložak ili tzv. ulamu, koja je između ostalog korištena pri ukrašavanju jedne od prostorija obiteljskog doma na Radošu.

Scroll to Top