27. Slovenčina moja u Jelisavcu

Literarno-recitatorsko-dramska smotra “Slovenčina moja” ove je godine obilježila 27. godinu. Domaćin državne manifestacije koja se svake godine održava u drugoj školi i predstavlja učeničke aktivnosti na slovačkom jeziku, bila je Osnovna škola Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac. U organizaciji je, uz Slovački centar za kulturu Našice, sudjelovala i Matica slovačka Jelisavac.

Dobrodošlicu učenicima-sudionicima smotre i svim dragim gostima poželjela je ravnateljica škole-domaćina Ljerka Ćorković. Posebno je pozdravila: gradonačelnika Našica Krešimira Kašubu, predsjednika Saveza Slovaka u RH Mirka Vavru, predsjednicu Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Anu Legčević, ravnateljicu OŠ kralja Tomislava Našice Vlatku Zahirović, predsjednika Matice slovačke u Jelisavcu Danijela Kubalu, predsjednika Matice slovačke u Jurjevcu Punitovačkom Franju Drgu, umirovljene učitelje slovačkoga jezika Branku Kandžera i Josipa Kvasnovskog te djelatnice Slovačkog centra za kulturu Našice – ravnateljicu Sandru Kralj Vukšić i kustosicu Tatjanu Seničanin. Ravnateljica Ćorković u svome obraćanju podsjetila je na bogatu prošlost školstva i učenja slovačkog jezika u Jelisavcu.

Sve nazočne pozdravili su gradonačelnik Krešimir Kašuba i predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, koji je otvorio smotru. Istaknuli su važnost očuvanja slovačkoga jezika, njegovo promoviranje i prenošenje na mlade generacije. U sklopu programa predstavljen je Godišnjak Slovačkog centra za kulturu Našice za 2021. godinu, koji je predstavila ravnateljica Centra Sandra Kralj Vukšić. Novu zbirku učeničkih radova “Kvapka XVII.” predstavila je kustosica Tatjana Seničanin. Ujedno je nazočne upoznala i s postignutim uspjesima učenika na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu u školskim godinama 2020./2021. i 2021./2022.

Previous slide
Next slide

U programu su se predstavili učenici iz 6 osnovnih matičnih škola i 3 područne. To su: OŠ kralja Tomislava Našice i PŠ Markovac Našički, OŠ “Josip Kozarac” Josipovac Punitovački i PŠ Jurjevac Punitovački, OŠ Julija Benešića Ilok, OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica – PŠ Miljevci, ZŠ Josipa Kozarca Lipovljani i OŠ Banova Jaruga.

Ovom prilikom Slovački centar za kulturu Našice dodijelio je priznanja profesorima slovačkoga jezika koji su u posljednje dvije godine otišli u mirovinu za značajan doprinos u razvoju slovačkoga školstva, usavršavanju slovačkoga jezika i stvaranju trajnih vrijednosti Slovaka u Hrvatskoj. Riječ je o učiteljima Branki Kandžera, Josipu Kvasnovskom i Vlatku Miksadu, kao i bivšem savjetniku za slovački jezik pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Andriji Kuricu.

Smotra “Slovenčina moja” i ove se godine održala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Saveza Slovaka u RH i Ureda za iseljene Slovake te uz potporu Ivana Komaka.

Previous slide
Next slide
Scroll to Top