Prvi međunarodni susret uz projekt My Sme u Banskoj Bystrici 14. – 16. studenog 2022.

U prostorijama nove zgrade Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Mateja Bela (SMB) u Banskoj Bystrici 15. i 16. studenoga 2022. održan je prvi međunarodni susret partnera iz Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Francuske i Slovačke. Tema susreta bio je projekt: Manjinska kultura kao sredstvo samoidentifikacije i jačanja uključenosti u multietničkom okruženju (Mi Smo), koji je Sveučilištu Mateja Bela odobrila Nacionalna agencija Erasmus+ za obrazovanje i strukovno osposobljavanje u Pozivu 2022., kao jedan od dva odobrena projekta.

Prvog dana susreta o programu Erasmus+, o prihvatljivim kategorijama troškova, osnovnim pravilima korištenja bespovratnih sredstava i administrativnom upravljanju projektom partnere je informirala Ing. Zuzana Kvetková, financijska voditeljica za međunarodne projekte iz Sveučilišnog centra za međunarodne projekte, koja je ujedno i financijska voditeljica projekta.

Sljedeći dan bio je fokusiran na sam projekt, predstavljanje projektnih partnera i raspodjelu projektnih aktivnosti. Na početku susreta projektne partnere i sve sudionike pozdravila je prorektorica za međunarodnu suradnju i cjeloživotno obrazovanje doc. Dr. Katarína Chovancová, PhD., koja je ujedno i jamac projekta. U svom je govoru ukratko istaknula važnost i ciljeve ovog projekta za Sveučilište Mateja Bela, kao i napore Metodološkog centra (MC) za iseljene Slovake SMB, koji je pripremio projekt i bit će njegov glavni nositelj u nadolazećem trogodišnjem razdoblju. razdoblju (2022. – 2025.). Glavnom nositeljicom projekta je dr. sc. Zuzana Drugová iz SMB Metodološkog centra za za iseljene Slovake.

Partneri na projektu su: Slovački centar za kulturu Našice (Hrvatska), Slovačko vojvođansko kazalište (Srbija), Teoretski licej Jozefa Kozáčeka u Bodonošu (Rumunjska) i Slovački dječji vrtić Margarétka iz Pariza (Francuska). Na prvom susretu sudjelovali su: Sandra Kralj Vukšić, Tatjana Seničanin, Viera Krstovská, Jaroslav Chalupka, Alexandru Mlinarcsik, Andreia Albinka Mlinarcsik, Zuzana Colinet Fodorová, Matúš Druga, Martin Urban, Katarína Hitzingerová, Ján Chrťan i Radka Cachovanová.

Projekt Mi Smo prijavljen je u području KA2 Suradnja organizacija i institucija (Partnerstva za suradnju – Kooperativna partnerstva). Cilj projekta je priprema didaktičkih filmova, namijenjenih potpunim početnicima i grupama koje su zainteresirane za obrazovanje djece na slovačkom jeziku, ali nemaju za cilj polaganje razlikovnih ispita u Slovačkoj. Edukativni filmovi bit će osmišljeni tako da djeca i drugi početnici nauče komunicirati na slovačkom jeziku na što prirodniji način. Materijalni rezultat projekta bit će baza podataka od najmanje 40 didaktičkih filmova dostupnih online. Sadržajno će filmovi biti uokvireni u 4 tematske cjeline (Elementi kulture, Tradicijska kultura vlastite sredine, Međugeneracijska suradnja i Dramska umjetnost u obrazovanju), a za svaku od tema jamči jedna od zemalja partnera.

Stručni jamci didaktičkih postupaka bit će stručnjaci SMB i vanjski suradnici MC SMB. Filmovi (animirani i dokumentarni) će na slovačkom jeziku raditi na primjeru različitih životnih situacija, a sadržavat će i osnovne podatke o odabranim ilustrativnim temama iz područja kulture. U tom će obliku filmovi biti ključna i važna podrška za djelovanje učitelja u slovačkim školama u inozemstvu, ali i za pripadnike drugih pedagoških profesija koji rade sa slovačkom djecom u manjinskim sredinama u slovačkim obrazovnim centrima, zajednicama i društvima. Susret se odvijao prema pripremljenom programu te su svi projektni partner,i koji su sudjelovali, nakon susreta dobili potvrde o sudjelovanju, podijelili projektne aktivnosti i dogovorili termin sljedećeg susreta.

PhDr. Zuzana Drugová

Scroll to Top