Bogat program za učitelje slovačkog jezika u organizaciji SCK Našice

U sklopu projekta Repozitorij nacionalnomanjinskih jezika u Hrvatskoj (RENA), Slovački centar za kulturu Našice posjetili su znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. Voditelj projekta dr. sc. Kristian Lewis i suvoditelj dr. sc. Filip Škiljan 2. travnja obavili su intervjue s učiteljima slovačkog jezika u Hrvatskoj. Odgovore na pitanja vezana uz shvaćanje vlastita identiteta, djelovanje unutar kulturnih društava i očuvanje slovačkog jezika dali su školska nadzornica – savjetnica za školske ustanove s nastavom na jeziku i pismu slovačke nacionalne manjine i učiteljica slovačkog jezika u Lipovljanima i Banovoj Jaruzi Jelena Dejanović, učitelj slovačkog jezika u Osijeku Josip Kvasnovski, učiteljica u Jakšiću i Miljevcima Dora Bošković, učiteljica u Markovcu Našičkom i Našicama Ana Marošević, učiteljica u Iloku Miluška Fabry Nemet te učiteljica u Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom Boženka Dasović. Materijal prikupljen u suradnji sa Slovačkim centrom za kulturu Našice bit će korišten za potrebe izrade rada.

Nakon toga održan je sastanak učitelja slovačkog jezika s djelatnicama Slovačkog centra za kulturu Našice. Ravnateljica Sandra Kralj Vukšić iznijela je izvješće o projektima za školstvo za 2024. godinu koje je SCK Našice prijavio prema Uredu za iseljene Slovake (Bratislava) te Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH. Nastavno su prisutni izvještavali o realiziranim aktivnostima vezanima uz obrazovanje na slovačkom jeziku te diskutirali o aktualnim izazovima slovačkog školstva u RH.

Na sastanku nastavnika koordinatorica za obrazovanje Nacionalnog vijeća slovačke nacionalne manjine u Srbiji i autorica udžbenika za slovački jezik Svetlana Zolňanová predstavila je multimedijske dodatke udžbenicima koji se izdaju u Srbiji, multimedijsku slovaricu i mrežnu stranicu Nacionalnog vijeća slovačke nacionalne manjine na kojoj se nalaze primjeri lekcija, didaktički materijali i testovi. Na sastanku s učiteljima razgovaralo se i o oblicima dosadašnje suradnje te novim mogućnostima međusobnog pomaganja učenika i nastavnika iz Srbije i Hrvatske.

Scroll to Top