Radionice ukrašavanja tradicijskih slovačkih medenjaka

Slovački centar za kulturu Našice s potporom Matice slovačke u Jurjevcu Punitovačkom organizirao je od 12. do 14. travnja po drugi puta radionice ukrašavanja medenjaka s ciljem potaknuti i širiti specifične tradicionalne tehnike izrade i ukrašavanja medenjaka među Slovacima u Hrvatskoj. Radionice, koje su se svakoga dana održavale u prostoru kulturnog doma u Jurjevcu Punitovačkom vodila je Alena Tabačková iz mjesta Šoporňa (Slovačka).

Polaznice, inače članice matica slovačkih iz Jurjevca Punitovačkog i Josipovca Punitovačkog, nakon prošlogodišnje obuke kako zamijesiti tijesto i pripremiti ga na daljnju obradu, pripremiti glazuru za ukrašavanje medenjaka, ove godine učile su tehniku ukrašavanja rischelieu, u Hrvatskoj poznata pod nazivom šlinga, te ukrašavanje tradicionalnim slovačkim narodnim motivima.

Dokazom uspješnosti ovog projekta su, osim velikog interesa polaznica, brojni unikatni radovi nastali u sklopu radionica.

Radionice su realizirane u sklopu projekta MiSmo (MySme) – Manjinska kultura kao sredstvo samoidentifikacije i jačanja inkluzije u multietničkom okruženju.

Radove s ovogodišnjih radionica možete pogledati u fotografijama.

Previous slide
Next slide
Scroll to Top