Božićni koncert „Vianoce s Banasovcami“ – otvorenje izložbe Zidne kuharice

U predbožićno vrijeme, 22. prosinca 2017., Slovački centar za kulturu Našice predstavio je izložbu Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka u Josipovcu Punitovačkom. Bila je to ujedno i premijera novih izložbenih prostorija MS Josipovac, budući da se radi o prvoj izložbi koja je tu prikazana.

Predsjednica MS Josipovac Rozalija Kukučka na uvodu je izrazila zadovoljstvo kontinuiranom i uspješnom suradnjom Josipovčana i Slovačkog centra za kulturu Našice.

Izložbu i njen nastanak predstavila je ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić. Tom prigodom zahvalila se ne samo predsjedniku Saveza Slovaka Mirku Vavra i načelnici općine Punitovci Jasni Matković za prisutnost i potporu, nego i članovima likovne skupine Kontrast za pomoć pri postavljanju izložbe. Zahvalila se i informatorima, koji su zaslužni za nastanak izložbe.

U suradnji s Tonkom Kuric, Anitom Smoljo, Evicom Batorek i Marijom Smoljo u okviru istraživanja zabilježeno je 27 zidnih kuharica u Josipovcu, što predstavlja gotovo 10 % od cjelokupnog materijala – 303 evidentirane kuharice među Slovacima u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja pokazali su  da u Josipovcu Punitovačkom prevladavaju vezene zidne kuharice, jedna trećina su tiskane, i to jednobojne i višebojne. Najčešće su jednobojne kuharice vezene plavom, crvenom i crnom bojom, a samo dvije kuharice su višebojne. Jednako se pojavljuju zidne kuharice s i bez teksta koji je na hrvatskom jeziku. Nekoliko zidnih kuharica je izvezeno samo jednom vrstom veza – lančićem.

Na ostalim kuharicama je kombinacija dvije, tri ili četiri vrste veza, odnosno lančasti, puni, križni, prednji i kosovski vez. Rub je najčešće obrađen strojno a rjeđe ručnim vezom. Također je zabilježeno ukrašavanje ruba mašnom koja je prišivena strojno. Najčešćim motivom su kuhinja, kuhanje i ljubavni motivi, koji su u usporedbi s ostalim istraženim lokalitetima najbrojniji u Josipovcu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top