Dan nacionalnih manjina OBŽ u Osijeku

Dana 25. svibnja održan je po drugi puta Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije (OBŽ). Dan nacionalnih manjina OBŽ nastao je na osnovi Odluke Skupštine OBŽ dana 26. travnja 2018. Ovo događanje i dalje će se održavati svake godine posljednju svibanjsku nedjelju.

Ovogodišnji domaćini bili su članovi makedonske nacionalne manjine. Program je počeo ujutro u Gradskoj vijećnici OBŽ u Osijeku okruglim stolom pod nazivom Aktualna situacija manjinskih zajednica u OBŽ u organizaciji Vijeća za nacionalne manjine OBŽ. Na događanju su sudjelovali predstavnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, mađarske, njemačke, austrijske, romske, slovačke, slovenske i srpske nacionalne manjine.

Nakon okruglog stola u 11. sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku održan je prigodan kulturno-umjetnički program, predstavljanje kulture i običaja nacionalnih manjina. Sudjelovali su i predstavnici slovačke nacionalne manjine. Matica slovačka Osijek predstavljala je na štandu ručne radove. Slovački centar za kulturu Našice u suradnji s Osnovnom školom u Višnjevcu, koju su zastupale dvije učenice slovačkog jezika, pripremio je prezentaciju u duhu slovačkog jezika. Svoju djelatnost i djelatnost slovačke nacionalne manjine u RH Centar je predstavljao putem propagandnih materijala na slovačkom jeziku – letci o djelatnosti Centra, jedini časopis Slovaka u Hrvatskoj Prameň, katalozi izložbi koje je pripremio Centar samostalno ili u suradnji i letci o učenju slovačkog jezika putem web stranice slovake.eu. Tom prigodom štand Centra posjetio je načelnik Samostalnog sektora za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Nandor Čapo.

Scroll to Top