Delegacija Ureda za iseljene Slovake sa učiteljima i matičarima u Našicama, Jelisavcu, Jurjevcu i Josipovcu Punitovačkom

Delegacija Ureda za iseljene Slovake u sastavu predsjednika Milana Jana Pilipa, referentice strateško-političkog odjela Ivete Baloghove i urednice Radio Slovakia International Slovačke radiotelevizije Ingrid Slaninkove, prošlog tjedna imala je poslovni put u Hrvatsku, gdje su se održali susreti sa Slovacima aktivnim u manjinskom životu u raznim kutevima ove zemlje.

U Slovačkom centru za kulturu Našice u subotu 31. srpnja delegaciju su ugostili predsjednica centra Sandra Kralj Vukšić i kustos Marko Kurtek. Nakon informativnog razgovora o aktivnostima centra slijedio je obilazak rekonstruiranog prostora u sklopu kojega se nalazi i Središnja knjižnica Slovaka u Hrvatskoj i izložbena prostorija. U obilazak je bilo uključen i ostatak zgrade – podrum i potkrovlje, koji će se rekonstruirati zahvaljujući financijskoj podršci Ureda za iseljene Slovake.

Glavna tema subotnjeg programa u Slovačkom centru za kulturu Našice bio je sastanak sa učiteljima slovačkog jezika na kojem su sudjelovali Ana Marošević, Branka Kandžera, Vlatko Miksad i Jozef Kvasnovski. Ovom prigodom je predsjednik Ureda za iseljene Slovake svečano dodijelio učitelju Josipu Kvasnovskom medalju Ureda za iseljene Slovake za životni doprinos i njegovanje slovaštva u Hrvatskoj, stručnu i pedagošku aktivnost među pripadnicima slovačke nacionalne manjine, dugogodišnji urednički posao na radio emitiranju i mjesečniku Prameň, izdavačku djelatnost, aktivan organizatorski i društveni rad iz aspekta očuvanja kulturne baštine i razvoja slovačkog jezika, a time i narodnog identiteta Slovaka u Hrvatskoj.

Zatim su učitelji predstavili škole u kojima rade, specifičnosti učenja slovačkog jezika na osnovnim školama, izazovima sa kojima se susreću, na koje su bila predložena moguća rješenja. Delegacija je tijekom dana posjetila tri škole. Osnovnu školu kralja Tomislava područnu školu Markovac Našički, Osnovnu školu Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac i Osnovnu školu Josip Kozarac Josipovac Punitovački.
Dio programa bili su i susreti sa maticama slovačkim. 

U Kulturnom centru Slovaka u Jelisavcu delegaciju iz slovačke su ugostili matičari, predsjednik matice Vlado Hulak, podpredsjednik Danijel Kubala i tajnica Antonela Topolovec kao i predsjednik Slovačkog kulturno-umjetničkog društva Ivan Brnjik Slovak Marijan Marček i ostali članovi. Prisutni su delegaciju upoznali sa aktivnostima matice i folklornog društva, prezentirali su jelisavačku narodnu nošnju i spomenuli su dio plesne koreografije iz njihovog lokalnog okruženja, naime jelisavačke svatove. U Jurjevcu su se susreli sa članovima vodstva matice slovačke. Nakon uvodnih riječi dobrodošlice predsjednika Franja Drge, tajnica Anđela Majdaši delegaciju je informirala o aktivnosti matice. Ovom prigodom nekolicina članova obukla je slovačke svečane narodne nošnje, koje su u prošloj godini jurjevčani dobili zahvaljujući financijskoj podršci Ureda za iseljene Slovake. U Josipovcu Punitovačkom delegacija je u pratnji Mirka Vavre, školske knjižničarke Zrinke Pajeske, članova Matice slovačke Josipovac te članova likovne skupine Kontrast posjetila Osnovnu školu Josip Kozarac, na izgradnju čije je doprinijela Vlada Slovačke Republike. Osim škole posjetili su i kulturni dom, koji je sjedište matice, takožer vatrogasni dom i Misijski centar sv. Zdenke Schelingovej gdje djeluje sestra Renata Buňová.

Na kraju dana delegacija je posjetila nogometni turnir “četiri slovačka sela” gdje su ih pozdravili predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra i tajnica Branka Baksa.
Vjerujemo da će ovaj susret sa predsjednikom Ureda za iseljene Slovake otvoriti nove mogućnosti u suradnji i povezanosti među iseljenim Slovacima i matičnom zemljom.

Slovački centar za kulturu Našice
Sandra Kralj Vukšić
Milan Ján Pilip
Dodjela medalje
Dodjela medalje
Dodjela medalje
Dodjela medalje
Josip Kvasnovski
Sastanak s učiteljima
Zajednička fotografija
Osnovna škola kralja Tomislava područna škola Markovac Našički
Osnovna škola kralja Tomislava područna škola Markovac Našički
Osnovna škola Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac
Osnovna škola Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac
Matica slovačka Jelisavac
Matica slovačka Jelisavac
Matica slovačka Jurjevac
Osnovna škola Josip Kozarac Josipovac Punitovački
Osnovna škola Josip Kozarac Josipovac Punitovački
Osnovna škola Josip Kozarac Josipovac Punitovački
Misijski centar sv. Zdenke Schelingovej
Nogometni turnir "četiri slovačka sela
Scroll to Top