Državni stručni skup odgojno-obrazovnih radnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj

U Češkom narodnom domu u Daruvaru 19. svibnja održan je državni stručni skup odgojno-obrazovnih radnika svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj pod nazivom “Nacionalne manjine između folklora i tradicije”. Organizirala ga je Jitka Stanja Brdar, vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje, nadzornica – savjetnica za školske ustanove s nastavom na češkom jeziku, uz pomoć Saveza Čeha i Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH.

Na skupu je sudjelovalo sedamdesetak nastavnika i gostiju koji su tijekom dva dana slušali brojna predavanja i slijedili primjere dobre prakse u obrazovanju manjina. Na otvorenju stručnog skupa je Jitka Stanja Brdar pozdravila u ime ravnateljice AZOO dr. sc. Dubravke Brezak Stamać i u svoje ime prisutne goste: savjetnika u uredu potpredsjednika vlade RH Viktora Kosku, zastupnike Hrvatskog sabora Roberta Jankovicsa i Vladimíra Bíleka, ravnatelja Uprave za nacionalne manjine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Nandora Csapóa, predsjednicu Saveza Čeha Ana-Marie Štruml-Tuček, zamjenike župana iz redova manjina Jessicu Acquavitu, Tanju Novotny Golubić i Sašu Lukića, predsjednik Odjela za obrazovanje Zajedničkog vijeća općina Milicu Stojanović, načelnika Sektora za obrazovanje na manjinskim jezicima Milana Vukelića, više savjetnike za obrazovanje manjina, ravnatelje manjinskih institucija, sudionike seminara i ostale goste. Gosti su u svojim pozdravima istaknuli važnost rada s djecom, očuvanje manjinskih jezika, pozitivne uvjete koje je Republika Hrvatska stvorila za manjine i bogatstvu koje manjine znače zajednici.

Na susretu je zahvaljujući potpori Ureda za iseljene Slovake sudjelovao učitelj slovačkog jezika u Novoj Bukovici i Miljevcima Dominik Rajačić, koji je predstavio nastavu slovačkog jezika, projekte Slovenčina moja, Včielka Meduľka te suradnju s Maticom slovačkom u Miljevcima.

Scroll to Top