Otvorenje izložbe Misia Slovensko

Dana 16. lipnja u svom izložbenom prostoru Slovački centar za kulturu Našice u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovačke sa sjedištem u Zagrebu povodom 30. obljetnice samostalnosti Republike Slovačke i 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Slovačke i Hrvatske otvorio je izložbu Misia Slovensko. Izložba na 13 panela prikazuje Republiku Slovačku kao članicu Europske unije i njezinu međunarodnu suradnju na različitim poljima – od zaštite ljudskih prava, prirode i kulture, tehnoloških inovacija, sportskih i kulturnih postignuća, itd.

Dobrodošlicu posjetiteljima zaželjela je ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, koja je istaknula kako je u organizaciji Slovačko-hrvatskog odbora za humanističke znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku održana konferencija Baština znamenitih slovačkih i hrvatskih latinista, a zaključci ovoga skupa potpisani su istoga dana upravo u Slovačkom centru za kulturu Našice. Nastavak tog događanja je izložba Misia Slovensko, koja je otvorena za javnost od 19. lipnja do 14. srpnja.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili i uvaženi gosti: predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar, predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Staša Skenžić, predsjednik slovačkog dijela Slovačko-hrvatskog odbora za humanističke znanosti Martin Homza, članica Savjeta za nacionalne manjine Branka Baksa, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra te zamjenik veleposlanice Republike Slovačke Zdenko Galbavý, koji je otvorio izložbu.

Otvorenje izložbe glazbenim djelima obogatili su članovi tamburaškog orkestra Tamburaškog društva Dora Pejačević pod ravnanjem Deana Koprija te sa solisticom na violini Ivanom Novaković.

Izložba je realizirana s financijskom potporom Savjeta za nacionalne manjine, Ureda za iseljene Slovake te Gradom Našice.

foto: Siniša Kulišić

Previous slide
Next slide
Scroll to Top