Hrvatski nazivi naselja u kulturno-jezičnom kontekstu i otvorenje izložbe „Drvene crkve u Slovačkoj i slovačka baština za UNESCO“

Prigodom Europskog dana jezika i Godine Ľudovíta Štúra 26. 9. 2015. održao se stručni skup pod nazivom Hrvatski nazivi naselja u slovačkom kulturno-jezičnom kontekstu u organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice s financijskom potporom Savjeta za nacionalne manjine RH i s potporom Grada Našica. Na seminaru, koji se održao u gradskoj vijećnici Grada Našica s početkom u 11:00, prisustvovali su učitelji slovačkog jezika, dopisnici časopisa Prameň kao i zastupnici slovačkih organizacija u Hrvatskoj: konzulica Veleposlanstva Slovačke republike u Zagrebu Iveta Mesiariková, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, tajnica Saveza Slovaka i članica Savjeta za nacionalne manjine u RH Branka Baksa, dopredsjednik za informiranje i školstvo Josip Krajči, savjetnik za slovački jezik Andrija Kuric, ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Blaža Pavlović-Radmanović i voditeljica Središnje knjižnice Slovaka u Hrvatskoj pri HNKiČN Ružica Vinčak, predsjednik MS Osijek Emil Dorčak i predsjednik SKUU Franjo Strapač iz Markovca Ivan Hanižjar. Prezentacija, koju su izradile zaposlenice SKC Našice ravnateljica Snadra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Buha, bavila se lingvističkom problematikom – neujednačenim načinom pisanja i izgovaranja toponima, osobnih imena ali i imena Matica i udruga, a koje koriste Slovaci u Hrvatskoj. Nakon prezentacije održana je diskusija koju je vodio profesor slovačkog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Društva slovačko-hrvatskog prijateljstva i lektor časopisa Prameň Martin Machata. Prijedloge i rješenja ovog susreta čitatelji Prameňa imati će priliku pročitati u jednom od jesenjih brojeva. Prijedlozi će se također poslati u Lingvistički ustav Ľudovíta Štúra Slovačke akademije znanosti, kako bi se kodificirali i uveli u priručnike, a o toj problematici biti će napisan i članak za jedan hrvatski časopis, kako bi se lingvisti u Hrvatskoj upoznali s korištenjem tih naziva.

Nakon stručnog susreta se, u Zavičajnom muzeju Grada Našica (dvorac Pejačević) na prvom katu, održalo otvorenje izložbe „Drvene crkve u Slovačkoj i slovačka baština za UNESCO“ u organizaciji Veleposlanstva Republike Slovačke u Zagrebu i SKC Našice. Nakon pozdravnog govora zaposlenica SKC i uvoda u izložbu, nazočne je pozdravila i izložbu otvorila konzulica Veleposlanstva SR Iveta Mesiariková. Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 26.10. 2015.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top