Istraživanje kulturnoga potencijala – Markovac, Jelisavac, Našice

U okviru istraživačkog projekta mapiranja kulturnog potencijala doljnozemskih Slovaka, projektni tim Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Nitri već je realizirao terenska istraživanja na pojedinim lokalitetima u okviru dvotjednih posjeta. Od 23. do 30. rujna 2016. njihovo odredište bilo je upravo našičko područje, gdje su vršili terenska istraživanja u mjestima Markovac, Našice i Jelisavac.

Projekt obuhvaća mapiranje trenutnog materijalnog, kulturnog, gospodarskog i društvenog potencijala Slovaka na Dolnjoj zemlji, s ciljem sakupiti materijal, prema kojemu će se slovačke institucije koje se brinu o Slovacima u inozemstvu, usmjeravati približavanju trenutne situacije institucijama u Slovačkoj. Rezultati ovog istraživanja pomoći će i samim slovačkim institucijama i društvima u Hrvatskoj kao smjernice pri održavanju razine aktivnosti s ciljem očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine.
Prva istraživačka destinacija u okviru rujanskog posjeta Slovacima bio je Markovac, gdje su se u okviru dvodnevnog istraživanja održali razgovori s članovima Matice slovačke Markovac i SKUU Franja Strapača. U markovačkoj župi istraživački tim pozdravio je svećenik Nedjeljko Androš, koji je dao na uvid matične knjige Markovca i Jelisavca. Posjetili su i markovačko dobrovoljno vatrogasno društvo kao i nogometni klub, a u sklopu istraživanja dokumentirali su i vrijedan interijer starog obiteljskog doma Sofije Zajac.

U Našicama su nastavili istraživanje u tri slovačke institucije – u Savezu Slovaka, Slovačkom centru za kulturu Našice i Središnjoj knjižnici Slovaka. U našičkoj župi su pregledali crkvene matične knjige gdje ih je osobno pozdravio gvardijan fra Zoran Bibić.

Jelisavac su posjetili kao posljednju lokaciju na našičkom području. Tamo su se susreli s članovima MS Jelisavac i SKUU Ivana Brnjika Slovaka. U okviru boravka u Jelisavcu posjetili su Osnovnu školu Ivana Brnjika Slovaka, mjesno vatrogasno i lovačko društvo, gdje su prikupili važne informacije o Slovacima, koji djeluju u tim institucijama.

Tom prigodom 27. rujna gradonačelnik Grada Našica Krešimir Žagar primio je istraživački tim pod vodstvom PhDr. Jaroslava Čukana, CSc. skupa s PhDr. Borisom Michálikom a PhDr. Mariánom Žabenským, PhD. a u pratnji ravnateljice Slovačkog centra za kulturu Našice Sandre Kralj Vukšić, tajnice Saveza Slovaka Branke Baksa i kustosice SKC Našice Tatjane Buha. Gradonačelnik Žagar je svojim informacijama dopunio podatke o Slovacima u Našicama i istaknuo doprinos slovačkih organizacija u kulturno-društvenim, ali i drugim područjima života Našica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top