Izložba Kad cvatu bijeli ljiljani u SCK Našice

U Slovačkom centru za kulturu u Našicama 25. listopada otvorena je prva samostalna izložba muzejskog djelatnika te strastvenog istraživača i kolekcionara tradicijske baštine Miroslava Šarića pod nazivom „Kad cvatu bijeli ljiljani“, koja se fokusira na pobožnost sv. Antuna Padovanskog u našičkom i slatinskom kraju. Na početku programa prisutnima se u ime domaćina izložbe obratila ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, koja je istaknula suradnju i uzajamnu potporu Hrvata i Slovaka na ovom području, pa tako i u vidu ove izložbe. Dobrodošlicu nazočnima poželio je i našički gradonačelnik Krešimir Kašuba, a u ime našičkih franjevaca okupljene je pozdravio gvardijan fra Tomislav Faletar. O suradnji na izložbi govorio je kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, a brojne uzvanike pozdravila je i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak koja je ukratko predstavila autora. Proces nastanka izložbe prisutnima je približio autor Miroslav Šarić.

S lijeva nadesno: kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, našički gvardijan fra Tomislav Faletar, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra kralj Vukšić, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, autor izložbe Miroslav Šarić, ravnateljica zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak (foto: Siniša Kulišić – TV Našice)

Izložba nosi naziv prema crkvenoj pučkoj pjesmi iz sela Sopje blizu Slatine, koja se pjevala za blagdan Antunova. Na njoj je prikazano 117 predmeta Našičkog i Slatinskog kraja te nematerijalna kulturna baština. Među predmetima se našla i slika iz kuće obitelji Zajac iz Markovca Našičkog, koja je danas dio etno kutka obitelji Zajac, postavljenog u prostoru Matice slovačke Markovac Našički u Drevenici, a koja prikazuje pobožnost sv. Antuna Padovanskog i među Slovacima našičkog kraja.

Slika sv. Antuna Padovanskog iz kuće obitelji Zajac (foto: Miroslav Šarić)
Scroll to Top