Izložba Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka u Beču

Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka naziv je izložbe Slovačkog centra za kulturu Našice u suradnji s Zavičajnim muzejom Našice, otvorene 4. 10. 2019. u Hrvatskom centru gradišćanskih Hrvata u Beču, koji su bili domaćini ove kulturne manifestacije. 

Pokrovitelji izložbe bili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Savjet za nacionalne manjine RH, uz podršku Saveza Slovaka, Ureda za iseljene Slovake i zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimira Bileka, Osječko-baranjske županije, Grada Našica i HEP-a.

Izložbi su nazočili, između ostalih, potomak našičke grane obitelji Pejačević, Ladislav Pejačević (78) iz Beča, direktor Slovačkog instituta u Beču Igor Skoček i Milina Sklabinski iz Ureda za iseljene Slovake u Bratislavi.

Izložbu je otvorila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković istaknuvši značaj nove suradnje dviju nacionalnih manjina, Slovaka u Hrvatskoj s gradišćanskim Hrvatima u Austriji i šire.

Nazočnima se obratila i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu u Našicama dr. Sandra Kralj-Vukšić. Zahvalila je glavnoj tajnici Hrvatskog centra Gabrijeli Novak-Karall na prvoj suradnji s gradišćanskim Hrvatima, napomenuvši kako je uvjerena da će se ona i dalje nastaviti, jer obje narodne manjine imaju isti cilj: njegovati i očuvati svoje jezik, kulturu i identitet u njihovoj „novoj“ Domovini.

Vezano uz plemićku obitelj Pejačević, dr. Kralj-Vukšić je istaknula da je ona imala značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Hrvatske tijekom 18., 19. i početkom 20 stoljeća, a posebno je zaslužna za razvoj Našica i našičkog kraja, te cijele Slavonije, te imala istaknuto mjesto u njenoj povijesti. Dodala je kako su kroz prošlost iz obitelji poniklo niz znamenitih osoba, među kojima i dvojica hrvatskih banova, Ladislav i Teodor.

O izložbenom postavu, umjesto odsutne autorice izložbe Silvije Lučevnjak, kustosice i ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice govorila je Tatjana Seničanin, kustosica Slovačkog centra za kulturu u Našicama. Istaknula je kako izložba na 16 panela prikazuje i dokumentira kulturno-povijesni i politički kontekst iseljavanja Slovaka u našički kraj i potporu naseljavanja Slovaka od strane obitelji Pejačević u ovaj dio Slavonije. Dodala je kako izložba također na zanimljivi način približava fenomen iseljavanja Slovaka u našički kraj, razloge i vremenska razdoblja, i to iz njihove perspektive gledanja. Napomenula je kako izložbu prati i prigodni katalog na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku.

U ime domaćina Gabrijela Novak-Karall izrazila je zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom gradišćanskih Hrvata sa Slovacima iz Hrvatske, napomenuvši kako će sigurno doći do daljnje suradnje, jer ove dvije narodne manjine imaju još mnogo toga za reći i pokazati.

Glazbeni okvir izložbi, sjajnim izvedbama djela Dore Pejačević i ostalih autora dala je mlada hrvatska violinistica Karla Križ uz pratnju svoga oca, pijanista i glazbenog pedagoga Venca Križa. Izložba se može pogledati do 20.listopada 2019. godine.

Scroll to Top