Izložba Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka u Šopronu

Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka naziv je izložbe Slovačkog centra za kulturu Našice u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice, otvorene 4. 11. 2019. u Hrvatskom kulturnom centru gradišćanskih Hrvata u Šopronu. Izložba je prije toga bila predstavljena u Muzeju kulture Hrvata u Slovačkoj u Devinskom Novom Selu te u Hrvatskom centru u Beču u Austriji. Gradišćanski Hrvati u Mađarskoj, zahvaljujući suradnji Hrvatske samouprave grada Šopron, kao i voljnosti kulturnog aktiviste Franje Pajrića, imali su prigodu obogatiti svoje znanje o povijesti slovačkog iseljeništva u okolici Našica i o doprinosu plemićke obitelji Pejačević.

Nazočnima se na otvorenju obratila ravnateljica Slovačkog centra za kulturu u Našicama dr. Sandra Kralj-Vukšić, koja se zahvalila na prvoj suradnji s gradišćanskim Hrvatima u Šopronu. O izložbenom postavu, umjesto odsutne autorice izložbe Silvije Lučevnjak, kustosice i ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice govorila je Tatjana Seničanin, kustosica Slovačkog centra za kulturu u Našicama. Zanimljive informacije o obitelji Pejačević tijekom iskaza kustosice Seničanin nadopunjavao je Franjo Pajrić, dugogodišnji suradnik Zavičajnog muzeja u Našicama, koji je izložbu i otvorio.

Pokrovitelji izložbe, koja je trajala do 21. studenog, bili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Savjet za nacionalne manjine RH, uz podršku Saveza Slovaka, Ureda za iseljene Slovake i zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimira Bileka, Osječko-baranjske županije, Grada Našica i HEP-a.

Scroll to Top