Slovenčina moja u Iloku

U Iloku 16. studenog održana je 26. smotra slovačkog literarnog, recitatorskog i dramskog stvaralaštva “Slovenčina moja”. Nakon intoniranja hrvatske i slovačke himne te pozdravnih govora domaćina i uglednih gostiju uslijedili su nastupi učenika koji uče slovački jezik u Našicama, Markovcu Našičkom, Jelisavcu, Višnjevcu, Osijeku, Iloku, Jakšiću, Soljanima, Lipovljanima, Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom. Međunarodnoj razini programa pridonio je nastup učenica iz Srbije, Rumunjske i Mađarske.

Smotru su pratili brojni ugledni gosti, među kojima: voditelj Samostalnog sektora za nacionalne manjine na Ministarstvu znanosti i obrazovanja Nandor Čapo, savjetnik za nastavu na jeziku i pismu slovačke nacionalne manjine Andrija Kuric, zastupnik gradonačelnice Iloka Josip Kovač, ravnatelj OŠ Julija Benešića Miroslav Bošnjak i pedagoginja Josipa Vigo, predsednik Vijeća slovačke nacionalne manjine grda Ilok Vladimir Knapček, predsednik Matice slovačke Ilok Aleksandar Knapček i delegacija grada Snina iz Slovačke: zastupnik gradonačelnice Marián Kníž, ravnateljica Gradskog kulturnog i prosvjetnog središta u Snini Diana Turčíková te referentica Gabriela Alušíková.

U okviru programa predstavljena je zbirka učeničkih radova Kvapky XV koju su predstavili učitelj slovačkog jezika Josip Kvasnovski te savjetnik za Andrija Kuric. Ujedno su dodijeljena i priznanja učenicima koji su osvojili nagrade na međunarodnim natjecanjima u Slovačkoj.

Smotru “Slovenčina moja” organizirali su Slovački centar za kulturu Našice, Osnovna škola Julija Benešića Ilok i Matica slovačka Ilok, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Saveza Slovaka i Ureda iseljenih Slovaka Republike Slovačke.

Scroll to Top