Izložbe Slovaka u Hrvatskoj u okviru Folklornih svečanosti pod Poljanom u Detvi

Zahvaljujući potpori Ureda za iseljene Slovake i drugih slovačkih institucija, na svečanostima slovačke narodne kulture u Detvi prezentirana je kultura i Slovaka koji žive u inozemstvu. Unatoč činjenici da već stoljećima žive izvan matične države, zahvaljujući ovoj i sličnim prigodama, Slovaci iz inozemstva u Slovačkoj se uvijek osjećaju kao kod kuće.

Ovaj osjećaj imali su i članovi likovne skupine Kontrast Matice slovačke Josipovac i zaposlenice Slovačkog centra za kulturu Našice, kada im se ukazala prilika predstaviti dvije izložbe na svečanostima slovačke tradicionalne kulture u Detvi.

U svečanoj sali Gradskog vijeća u Detvi 7. srpnja otvorena je izložba slika likovne skupine Kontrast, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Detve Ján Šufliarský, potpredsjednik Ureda za iseljene Slovake Peter Prochácka, koordinatorica programa Milina Sklabinská, kao i zastupnici slovačkih društava i organizacija iz inozemstva. Izložba je pripremljena u suradnji s voditeljicom skupine Anicom Popović, a kuratorom izložbe bio je rezbar i umjetnik iz Detve Milan Malček. Izložba, koja predstavlja dio djelatnosti umjetnika Matije Labaka, Adama Konjušaka, Dražena Budimira, Josipa Brandisa, Mihaeli Brkić i Anice Popović, trajala je do kraja kolovoza.

U prostoriji žitnice, koja se nalazi u području Krajanskog dvora, Slovački centar za kulturu Našice uspješno je predstavio autorsku izložbu „Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka“. Tematika izložbe bila je u skladu s karakterom Krajanskog dvora orijentiranim na gastronomsku ponudu iseljenih Slovaka.
Informacije o kuharicama Slovaka u Hrvatskoj putem izložbenih panoa, kataloga, trodimenzionalnih predmeta i usmenog izlaganja kustosice Tatjane Seničanin i ravnateljice Sandre Kralj Vukšić omogućile su tisućama posjetitelja Krajanskog dvora upoznati dio kulture hrvatskih Slovaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top