Jezični izazovi Slovaka u Hrvatskoj 2021

U petak 12. studenog u izložbenom salonu Slovačkog centra za kulturu Našice održan je stručni skup pod nazivom Jezični izazovi Slovaka u Hrvatskoj.

Susret je organizirao Slovački centar za kulturu Našice uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH s ciljem očuvanja materinjeg jezika slovačke zajednice u Hrvatskoj. Susret je tematski bio usmjeren na publikacijsku djelatnost, a između ostalog na pripremu sadržaja za jedini kulturno-društveni časopis Slovaka u Hrvatskoj Prameň. Susretu je prisustvovao dio redakcije Prameňa te dopisnici iz matica slovačkih iz Jelisavca, Markovca, Zagreba, Rijeke, Radoša, Međurića, kao i dvoje učitelja slovačkog jezika. Za one dopisnike koji fizički nisu mogli prisustvovati na stručnom skupu po prvi puta omogućeno je virtualno sudjelovanje preko društvene aplikacije.

Na početku susreta prisutne je pozdravila ravnateljica Centra Sandra Kralj Vukšić, koja je istaknula da je ovaj susret prilika kako bi se suradnici što bolje upoznali i time unaprijedili proces nastanka svakog broja časopisa

Prisutne je pozdravio i predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, koji je naglasio važnost Prameňa ne samo za Savez, već i za sve Slovake u Hrvatskoj okarakteriziravši ga kao svojevrstan arhiv života i djelovanja slovačke manjine.

U ime Savjeta za nacionalne manjine RH sudionike stručnog skupa pozdravila je Branka Baksa, članica Savjeta i tajnica Saveza Slovaka. Tajnica Baksa najavila je povećanu financijsku pomoć od strane Savjeta za nacionalne manjine RH koja će pridonijeti proširenju sadržaja časopisa.

Nakon obraćanja dijela članova redakcije kustosica Centra Tatjana Seničanin približila je prisutnima kroz PPT prezentaciju primjere uređenja materijala, ali i navela probleme s kojima se redakcija susreće tijekom pripreme jednog broja časopisa.

Po završetku prezentacije održana je diskusija sa zaključkom kako je susrete potrebno kontinuirano organizirati da bi se održala kvaliteta informacija o kulturnim aktivnostima Slovaka u Hrvatskoj.

Scroll to Top