Koordinacijsko savjetovanje za područje obrazovanja iseljenih Slovaka u 2017. godini

Svake godine krajem siječnja Sekcija međunarodne suradnje i europskih poslova Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke organizira koordinacijsko savjetovanje za područje obrazovanja iseljenih Slovaka. Na ovogodišnjem savjetovanju organiziranom 27. siječnja u prostorijama Centra za daljnje obrazovanje Sveučilišta Komenski u Bratislavi sudjelovali su predstavnici iseljenih Slovaka iz Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Poljske, Srbije, Hrvatske, a po prvi puta i predstavnici iseljenih Slovaka iz Amerike. Hrvatsko su zastupali savjetnik za slovački jezik i kulturu Andrija Kuric, ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Buha iz Slovačkog centra za kulturu Našice.

Na susretu, kojeg je vodila voditeljica Odjeljenja razvojne pomoći i službi za osiguranje međunarodne suradnje na Ministarstvu školstva, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke republike Ing. Katarína Čamborová, edukacijske programe u 2017. godini predstavile su tri obrazovne institucije: Centar za daljnje obrazovanje Sveučilišta Komenski u Bratislavi, Metodički centar i Pedagoški fakultet Sveučilišta Mateja Bela u Banskoj Bystrici i Studia Academica Slovaca – centar za slovački kao tuđi jezik. Nazočni su bili upoznati i s internetskim stranicama, na kojima pedagozi, ali i zainteresirani za studiranje u Slovačkoj, mogu više doznati o obrazovnim ponudama, kao i s portalima putem kojih učenici mogu poboljšati svoje jezične sposobnosti.

U diskusijskom dijelu susreta, savjetnik za slovački jezik i kulturu Andrija Kuric zahvalio se Ministarstvu školstva Republike Slovačke, Uredu za iseljene Slovake i obrazovnim institucijama na potpori, koju pružaju svake godine, a koja uvelike doprinosi poboljšanju jezičnih sposobnosti i obrazovanju učenika koji pohađaju sate slovačkog jezika u Hrvatskoj. Sudionike savjetovanja informirao je o napretku u okviru podučavanja slovačkog jezika u Hrvatskoj – o početku podučavanja slovačkog jezika u dvije škole, u Bibinju i Šibeniku, kao i o povećanju satnice slovačkog jezika u požeškoj Gimnaziji. Kao treće, iako se izravno ne odnosi na školstvo, pohvalio je otvorenje misijskog centra u Josipovcu, kojeg vodi časna sestra iz Slovačke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top