Korak prema izložbama u Slovačkom centru za kulturu Našice

Izložbena djelatnost u Slovačkom centru za kulturu Našice samo je jedna od mnogih, kojima se bavi ova ustanova. Prvu izložbu Centar je pripremio u 2015. godini u prostorijama Zavičajnog muzeja Našice i to pod nazivom Lice kontrasta. Bila je to izložba likovne skupine Kontrast, koja djeluje pri Matici slovačkoj Josipovac, a sastojala se od nekoliko desetaka slikarskih radova i skulptura osmero umjetnika.

Tijekom pet godina, do kraja 2019., Slovački centar za kulturu Našice izlagao je dvadeset sedam puta. Od toga osamnaest puta u Hrvatskoj i to ili u Zavičajnom muzeju Našice ili u Maticama slovačkim. U inozemstvu je izlagao devet puta – šest puta u Slovačkoj i to u Detvi, Nitri, Bratislavi i Devinskoj Novoj Vesi, ali i u Beču, mađarskom Šopronu te u Bačkom Petrovcu u Srbiji.

Nakon deset godina djelovanja i tridesetak instaliranih izložbi u raznim divnim, ali ipak tuđim prostorima, u Centru radimo posljednje korake prema stvaranju uvjeta za izlaganje u vlastitim prostorima. Posebno nas raduje što ih radimo u suradnji s ljudima, s kojima smo učinili naše prve korake na “izložbenom putu”.

U izložbenom prostoru Slovačkog centra za kulturu Našice drugi lipanjski vikend postavljene su galerijske šine koje je instalirao već iskusni postavljač, član skupine Kontrast Josip Brandis s pomoćnikom. Time su odrađeni posljednji osnovni radovi kako bi se prostor počeo koristiti za unaprijed određenu svrhu, ali i druge prigodne programe. Sada samo ostaje iskoristiti prvu prigodu za njegovo korištenje. Radujemo se novim iskustvima i posjetiteljima.

na fotografiji: Josip Brandis s pomoćnikom

Scroll to Top