Sastanak na Ministarstvu kulture RH

Potpuna implementacija Sporazuma o sufinanciranju Slovačkog centra za kulturu Našice potpisanog u 2010. godini između Slovačkog centra za kulturu Našice i Ministarstva kulture Republike Hrvatske tema je višegodišnjih pregovora između strana, koje su potpisale sporazum; u prisustvu osnivača Slovačkog centra za kulturu Našice Saveza Slovaka i saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, koji su cijelo vrijeme tu misao podupirali i sudjelovali u pregovorima.

Uspješno i skorašnje zatvaranje ove teme bilo je dogovoreno na Ministarstvu kulture u Zagrebu 29. svibnja 2020. između predstavnika navedenih strana. Ministarstvo kulture na susretu je zastupao državni tajnik Ivica Poljičak, osnivača Slovačkog centra za kulturu Našice Savez Slovaka predsjednik Mirko Vavra, Slovački centar za kulturu Našice ravnateljica Sandra Kralj Vukšić, a svojim prisustvom potporu je pružio zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek. Unatoč činjenici da na susretu nije osobno bio prisutan, suglasnost za sastanak izrazio je i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Državni tajnik Ministarstva kulture predložio je moguće rješenje vezano uz položaj Središnje knjižnice Slovaka u RH koja djeluje pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice, odnosno njeno preseljenje u prostore Slovačkog centra za kulturu Našice, koji je u tu svrhu pripremio prostore. Uspješno zatvaranje ove teme osigurat će potpisani sporazum između Ministarstva kulture, Gradske knjižnice i čitaonice Našice i Slovačkog centra za kulturu Našice. Sporazum priprema Ministarstvo kulture u koordinaciji s Gradom Našice, koji je osnivač Gradske knjižnice i čitaonice Našice, a koji bi trebao biti potpisan u bliskoj budućnosti.

na fotografiji: Predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, državni tajnik Ministarstva kulture RH Ivica Poljičak, pomoćnica ministrice Marica Mikec, zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top