Mladi donjozemci u Bačkom Petrovcu

Na poziv predsjednice Udruženja slovačkih pedagoga (USP) Márie Andrášikove ove godine na projektu Mladi donjozemci u Osnovnoj školi Jána Čajaka u Bačkom Petrovcu 19. i 20. rujna sudjelovali su učenici OŠ Josipa Kozarca iz Josipovca Punitovačkog. Događaj međunarodnog karaktera, kojeg suorganiziraju USP iz Srbije i OŠ Jána Čajaka iz Bačkog Petrovca, održan je peti put. Ove godine u njemu su sudjelovali učenici i pedagozi iz četiri države, iz Rumunjske (Nadlak), Mađarske (Békécscaba), Hrvatske (Josipovac Punitovački) i Srbije (Bački Petrovac). U četvrtak 19. rujna u popodnevnim satima iz Josipovca Punitovačkog u Bački Petrovac doputovale su učenice 6. razreda – Viana Labak, Avanti Konjuh i Nika Smoljo i učenici 7. razreda – Lana Kukučka, Teo Kukučka, Tihana Hulak i Bruno Brandis s učiteljicom slovačkog jezika Boženkom Dasović i domarom Igorom Smoljo. 

Po dolasku u petrovačku školu sudionici iz Hrvatske upoznali su se domaćinima putem zanimljivih društvenih igara. Učitelje je u zbornici OŠ srdačno dočekala predsjednica USP Mária Andrášiková, kao i ravnateljica OŠ Jána Čajaka Vlasta Werleová. U subotu 20. rujna nakon doručka učenici su imali priliku sudjelovati na nastavnim satovima iz nekoliko predmeta – biologije, matematike i fizike. Nakon zajedničke užine održan je literarni susret sa spisateljicom za djecu i mladež Máriom Kotvášovom-Jonášovom. Susret je moderirala učiteljica slovačkog jezika Vesna Valihora-Filipović. Učenici su mogli čuti ulomke iz spisateljičinih najpoznatijih priča, a učenici su imali mogućnost postavljati pitanja autorici, na koje je ona vrlo ljubazno, srdačno i spremno odgovarala. Na kraju susreta spisateljica je svakoj školi poklonila svoj roman za mladež Imati 15 je teško ili Striptiz. 

Nakon zajedničkog objeda organizatori su pripremili tri kreativne radionice. Dvije su bile iz područja slovačkog jezika. Jedna skupina s voditeljicom Vesnom Valihora-Filipović posvetila se pisanju sastava inspiriranih pričama s literarnog druženja, a drugu je vodila učitejlica slovačkog jezika Jarmila Pantelić, koja je za učenike pripravila zanimljiv kviz – odabrane riječi kroz igru. Treća skupina učenika pod vodstvom učiteljice likovne kulture Daniele Triaškove posvetila se izradi korica knjige na temu priča autorice Márie Kotvášove-Jonášove. Sudionici programa također su prošetali mjestom i posjetili najstariju kuću u Bačkom Petrovcu, prostore Udruženja petrovačkih umjetnika, Galeriju Zuzky Meďvedove i izložbu Društva petrovačkih žena. Za organizaciju puta i koordinaciju između domaćina i sudionika iz Josipovca pobrinuo se Slovački centar za kulturu Našice.

Scroll to Top