Ponuda vladinih stipendija Republike Slovačke za akademsku godinu 2024./2025. za iseljene Slovake i uvjeti

Ministarstvo školstva, istraživanja, razvoja i mladih (MŠIRM) Republike Slovačke uručilo je ZU Zagreb uvjete pružanja vladinih stipendija za akademsku godinu 2024./2025. Radi se o ponudi stipendija organizacijama slovačke nacionalne manjine, koje surađuju pri odabiru kandidata u dodjeli stipendija vlade RS Slovacima u inozemstvu.

Broj stipendija za Slovake u Hrvatskoj za akademsku godinu 2024./2025. je sljedeći:

• preddiplomski/magistarski studij – 3,
• doktorski studij – 1.

Raspon ponuđenih studijskih smjerova naveden je u prilogu br. 1. Zahtjevi za vladinu stipendiju predaju se elektronskim putem na www.vladnestipendia.sk, gdje je dostupan i priručnik za prijavitelje za stipendiju vlade SR sa svim aktualnim informacijama. Svakom prijavitelju i korisniku portala, u slučaju potrebe, dostupna je tehnička podrška putem email adrese helpdesk@studyabroad.sk ili na tel. br.: +421 907 551 404.

Prijavitelj za vladinu stipendiju svoju prijavnicu s kompletnim prilozima mora poslati elektronski u terminu od ponedjeljka 25. 3. 2024. do četvrtka 30. 5. 2024.  Elektronske nominacije zatvaraju ovlaštene manjinske organizacije najkasnije do petka 7. 6. 2024. Prijavnica s potrebnim prilozima, koja nije poslana elektronskim putem, neće biti prihvaćena.

Uvjeti za dodjelu vladine stipendije za sveučilišni studij u SR određeni su zakonom br. 392/2015 Z. z. o razvojnoj suradnji i o promjeni i dopuni nekih zakona. Uvjet za dobivanje vladine stipendije na standardno vrijeme visokoškolskog obrazovanja je znanje slovačkog jezika na potrebnoj razini i da je kandidat primljen na studij u odabranom studijskom programu na neko od javnih sveučilišta u Slovačkoj.

Dostizanje poznavanja jezika na potrebnoj razini prijaviteljima iz Hrvatske
će omogućiti vlada Republike Slovačke pružanjem jednogodišnje stipendije za
jezičnu, a prema potrebi i stručnu pripremu na Sveučilištu Mateja Bela u Banskoj
Bystrici.

Povjerenstvo MŠIRM RS za odabir ocjenjivat će zahtjeve u skladu s osnovnim uvjetima za dobivanje vladine stipendije, a to su:

  1. nominacija od strane manjinske organizacije,
  2. rezultati prethodnog srednjoškolskog, tj. visokoškolskog obrazovanja – prosjek do 4,00 od 5,00 ili 8 od 10 (80 %),
  3. odabrani studijski program (ponudu programa vidi u prilogu br. 1).

Zahtjevi prijavitelja, koji ne odgovaraju navedenim kriterijima, neće biti uzeti u obzir. Originale dokumenata poslane elektronskim putem primljeni prijavitelj predat će Sekciji međunarodnih odnosa MŠIRM RS osobno ili ih poslati poštom.

Upozoravamo, da bez uručenja originalnih dokumenata neće moći biti izvršena isplata stipendije. Iznosi stipendija navedeni su u priloženim financijskim uvjetima za akademsku godinu 2024./2025. (prilog br. 2)

Stipendist je obvezan pridržavati se termina početka nastave kojeg određuje škola, a u opravdanim slučajevima najkasnije do 30. 9. 2020. Svojevoljno skraćivanje vremena studija zakašnjelim pristupanjem na studij nije prihvatljivo.

PRILOG 1 – ponuda studijskih smjerova
PRILOG 2 – financijski uvjeti za akademsku godinu

Scroll to Top