Projekt „Jezik u nasljeđe“ – Sudjelovanje učenika OŠ Ivana Brnjika Slovaka iz Jelisavca 13. veljače 2017.

Među aktivnosti, koje Slovački centar za kulturu Našice izvršava u području zaštite slovačke kulture i jezika, uvršten je i projekt „Jezik u nasljeđe“, obrazovni program za učenike osnovnih škola. Projekt s potporom Ureda za iseljene Slovake realiziran je obilježavanjem Međunarodnog dana materinskog jezika, koji se u cijelom svijetu obilježava 21. veljače od 2000. godine.
Cilj obilježavanja ovog dana je učenje i razvoj materinskog jezika, njegovanje jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Navedeni cilj uspješno se dostiže kroz aktivnosti Slovačkog centra za kulturu Našice, koji doprinosi obilježavanju ovog dana od 2012. godine. Centar u suradnji sa školama, s kojima ima potpisan Sporazum o suradnji, ovom prigodom svake godine organizira razne aktivnosti za učenike, koji uče slovački jezik i kulturu. Međunarodni dan materinskog jezika ove godine obilježen je na prvom katu Zavičajnog muzeja Našice gdje je od 3. veljače postavljena izložba o nematerijalnoj kulturnoj baštini Slovačke, koju je organizirao Slovački centar za kulturu Našice u suradnji Centrom za tradicijsku narodnu kulturu i Zavičajnim muzejom Našice.
Izložbu su 13. veljače posjetili učenici Osnovne škole Ivana Brnjika Slovaka iz Jelisavca u pratnji učiteljice slovačkog jezika Branke Kandžera. Učenike i njihovu učiteljicu na uvodu je pozdravila ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak, a zatim na slovačkom jeziku i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, koja je učenicima predstavila 11 kulturnih dobara, koja se nalaze na Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine Slovačke. Učenici su na izložbi mogli saznati kako je prema legendi otkriveno zlato u Banskoj Štiavnici, u kojim prigodama se zvonilo zvonima, kako je nastao modrotlač a između ostalog i fujara. Usmeno tumačenje svirkom na dva pastirska narodna tradicionalna instrumenta, fujari i koncovki, obogatila je kustosica Centra Tatjana Buha.
Učenici iz Jelisavca i učiteljica Kandžera izrazili su zadovoljstvo ovom posjetom i suradnjom s Centrom, prilikom koje su učenici obogatili svoje znanje o nematerijalnim kulturnim dobrima Slovačke kao i svoj jezični fundus.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top