Prva radna posjeta predsjednika Ureda za iseljene Slovake Hrvatskoj

Hrvatsku i Slovake u Hrvatskoj po prvi puta posjetio je predsjednik Ureda za iseljene Slovake (UZIS) Ján Varšo i Ľudovít Pomichal iz strateško-političkog odbora ovog Ureda. Njihova trodnevna radna posjeta bila je tematski usmjerena na stvaranje cjelovite slike o slovačkoj nacionalnoj manjini – njenoj društveno-političkoj poziciji, mapiranju društvenog života i trenutačnog stanja u području obrazovanja i folklornih aktivnosti.
Prvog dana radne posjete, predsjednika UZIS primio je u Veleposlanstvu SR u Zagrebu NJ. E. Veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj Juraj Priputen. U prisutnosti zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine u Saboru Vladimira Bileka razgovarali su o poziciji slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj i brizi države o 22. nacionalne manjine u Hrvatskoj, koje u Saboru zastupa 8 zastupnika. Uvažene goste iz Slovačke, kao i veleposlanika J. Priputena i dr. Lindu Karašovú je zatim primio predsjednik Savjeta za nacionalne manjine HR Aleksandar Tolnauer. Tijekom susreta gosti iz Slovačke pokazali su interes za legislativu vezanu uz prava i zaštitu nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kao i za kriterije i metodologiju Savjeta, na osnovu kojih se dodjeljuju sredstva za realizaciju projekata kulturne autonomije nacionalnih manjina te djelovanje Savjeta. Boravak predsjednika Ureda za iseljene Slovake u Zagrebu završio je susretom s predstavnicima slovačke nacionalne manjine – s prvim predsjednikom MS Zagreb, 92-godišnjim Zlatkom Jevakom i sadašnjim predsjednikom Zlatkom Jevakom ml.. Nakon razgovora s matičarima iz Zagreba, predsjednik Ureda zaputio se u Našice.
Prvi dan posjete Jána Varša u Hrvatskoj završio je programom u Savezu Slovaka u RH u Našicama. Tom prigodom domaćin, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, organizirao je okrugli stol pod nazivom Kako dalje Slovaci u Hrvatskoj, na kojem su sudjelovali veleposlanik SR u HR Juraj Priputen i konzulica Linda Karašová, zastupnik Vladimir Bilek, predstavnici Saveza Slovaka, predstavnici 15 matica slovačkih, SKC Našice, Središnja knjižnica Slovaka u RH, učitelji slovačkog jezika kao i zastupnici najznačajnijih slovačkih kulturnih i obrazovnih institucija u Hrvatskoj te mediji. U uvodnom dijelu predsjednik Ján Varšo udijelio je Medalju UZIS Andriji Kuricu, dugogodišnjem predsjedniku Saveza Slovaka, pedagogu i nekadašnjem glavnom uredniku časopisa Prameň, za njegovu djelatnost i uspjeh u očuvanju slovaštva, potpore nacionalnoj svijesti i poboljšanja kulturnog identiteta Slovaka u Hrvatskoj, koja mu je udijeljena prigodom 10. godišnjice UZIS. Prisutni zastupnici predstavili su aktivnosti organizacija u okviru kojih djeluju, naglašavajući prethodne uspjehe i potrebu realizacije zadanih ciljeva, uglavnom u području školstva, podizanja slovačke nacionalne svijesti i očuvanja kulturnog i duhovnog identiteta.
U srijedu 1. ožujka predsjednik Ján Varšo obišao je zgradu Slovačkog kulturnog centra Našice, čiju kupovinu je realizirao Savez Slovaka zahvaljujući djelomičnoj financijskoj potpori Ureda za iseljene Slovake 2010. godine. U okviru rekonstrukcije zgrade odvili su se građevinski radovi na vanjskom dijelu zgrade a ovom prilikom predstavljeni su projekti unutrašnje rekonstrukcije. Nakon pregleda zgrade radni posjet predsjednika Varše nastavio se u Našičkom Markovcu, gdje su ga u Drevenici dočekali članovi MS Markovac i SKUU „Franjo Strapač“. Nakon što je predsjednica markovačke matice, Branka Baksa, informirala predsjednika s aktivnostima markovačkih slovačkih organizacija, predsjednik UZIS upisao se u matičnu spomen-knjigu. Nakon toga posjetio je Područnu školu kralja Tomislava u Markovcu, gdje su učenici u prisutnosti ravnateljice Vlatke Zahirović i učiteljice slovačkog jezika Ane Marošević priredili prigodan program. Nakon toga posjetio je i OŠ kralja Tomislava u Našicama. U prostorijama vijećnice grada Našica, koje su centrom saveznog života Slovaka u Hrvatskoj, predsjednika je primio gradonačelnik Stjepan Pintarić, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom s ovdašnjim Slovacima, ali i sa Slovačkom Republikom. Ujedno je naglasio i dugogodišnju potporu, koju Grad pruža slovačkim organizacijama u ovoj općini. Svoj posjet u Našicama predsjednik je završio upoznavanjem s radom Središnje knjižnice Slovaka u RH. Tom prigodom uručio je voditeljici knjižnice Ružici Vinčak svezak od sedam knjiga o povijesti Slovake „Stopy dávnej minulosti“ autora Pavla Dvořaka.
Iduće mjesto radnog posjeta bio je Jelisavac. Tamošnji Slovaci, među kojima je bio i predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ Franjo Kanđera, predsjednik MS Jelisavac Vladko Hulak i ravnateljica OŠ I. B. Slovak Ljerka Ćorković, ugostili su predsjednika Varšu u prostorijama Kulturnog doma Slovaka. Posjeta Jelisavcu potvrdila je obećavajući razvoj slovačkog školstva u Hrvatskoj i pojačanu aktivnost u okviru realizacije namjera općinskih i mjesnih samouprava, koje su u skladu s jačanjem slovačke nacionalne svijesti u mjestima s manjinskom zastupljenošću. Posljednji dan posjete, u četvrtak 2. ožujka predsjednik Ureda posjetio je Josipovac i susjedni Jurjevac. Predstavnici mjesnih organizacija MS, predsjednica MS Josipovac Rozalija Kukučka i predsjednik MS Jurjevac Franjo Drga približili su predsjedniku Varši folklorno-kulturne aktivnosti, kroz koje Slovaci u oba mjesta djeluju i značajno doprinose kvaliteti društvenog života i razvoju dobrih odnosa između Slovaka i većinskog hrvatskog stanovništva.
Posljednja mjesta, koja je u okviru svoga radnog posjeta posjetio predsjednik ureda za iseljene Slovake Ján Varšo, bila su Ilok i Radoš. U Iloku, u OŠ Julija Benešića, gospodina Varšu dočekali su ravnatelj škole Miroslav Bošnjak, savjetnik za slovački jezik i kulturu Andrija Kuric, predsjednik MS Ilok Vlatko Mudroh, svećenica Božena Sajaková i učiteljica slovačkog jezika Marija Pejak. Nakon posjeta školi upriličen je susret s predstavnicima Županijskog i Gradskog vijeća slovačke nacionalne manjine. Tijekom kratkog susreta sa županom Božom Galićem, delegacija Ureda imala je priliku upoznati se s dosadašnjim radom i planovima, koje je predstavio predsjednik županijskog vijeća Milan Pucovski. S aktivnostima župne evangeličke crkve, rekonstrukcijom objekta crkve i slovačkog crkvenog zbora, delegaciju je upoznao a. v. Dušan Saják. U mjestu Radoš predsjednika su dočekali zaposlenice škole Marija Vranković i predsjednik MS Radoš Zlatko Pucovski. Predsjednik je osim prostorija osnovne škole posjetio i prostorije MS Radoš u Slovačkom domu na kojemu se također odvijaju rekonstrukcijski radovi. Prvi radni posjet u Hrvatskoj predsjednika UZIS završio je u Slovačkom domu MS Ilok i SKPD Ľudovít Štúr u Iloku u diskusiji s predstavnicima kulturno-društvenog života iločkih Slovaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top