Sastanak s državnom tajnicom Republike Slovačke Oľgom Nachtmannovom

FOTO: Susret na Veleposlanstvu Republike Slovačke u Zagrebu: savjetnik za nastavu na jeziku i pismu slovačke nacionalne manjine Andrija Kuric, državna tajnica Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke gospođa Oľga Nachtmannová, NJ. E. Veleposlanik Republike Slovačke u Zagrebu Peter Susko, ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra

Na veleposlanstvu Republike Slovačke u Zagrebu održan sastanak predstavnika slovačke nacionalne manjine s državnom tajnicom Oľgom Nachtmannovom

U okviru programa polugodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU, u Zagrebu je 3. – 4. veljače 2020. održan „Neformalni sastanak ministara za konkurentnost – Istraživanje“ (Informal Meeting of ministers responsible for Competitiveness – Research). Delegaciju Republike Slovačke na navedenom sastanku predvodila je državna tajnica Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke gospođa Oľga Nachtmannová.

U utorak 4. veljače 2020 državna tajnica posjetila je i Zastupnički ured Republike Slovačke u Zagrebu. Tom prigodom veleposlanik Republike Slovačke u Republici Hrvatskoj NJ. E. Peter Susko organizirao je kratak susret zastupnika slovačke nacionalne manjine s gospođom državnom tajnicom Nachtmannovom. Na susretu su razgovarali o temama vezanim uz školstvo i obrazovanje pripadnika slovačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, odnosno o temama iz djelokruga Ministarstva znanosti, obrazovanja, istraživanja i sporta Republike Slovačke.

Dobrodošlicu predstavnicima slovačke nacionalne manjine na veleposlanstvu u Zagrebu poželjeli su zastupnica veleposlanika Zuzana Chudá te veleposlanik Peter Susko.

Na uvodu susreta savjetnik za nastavu na jeziku i pismu slovačke nacionalne manjine Andrija Kuric iznio je osnovne informacije o stanju slovačkog školstva u Hrvatskoj, informirao je o modelu podučavanja, upravljanja škola u okviru školskog sistema, ali i o broju osnovnih i srednjih škola, razreda, učenika i pedagoga.

O napretku u području predškolskog obrazovanja Slovaka u Hrvatskoj, konkretno o izgradnji vrtića u Jelisavcu i Punitovcima, državnu tajnicu Nachtmannovu informirao je predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra.

Kratko izvješće na temu skrbi za pripadnike slovačke nacionalne manjine u RH kroz program vladinih stipendija RS, kao i prezentaciju interesa za mogućnost studiranja slovačkog jezika na Sveučilištu Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku sudionicima sastanka iznijela je ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić.

Na susretu su iznesene i informacije o potrebama osnovnih i srednjih škola u kojima se uči slovački jezik, ali i pohvala suradnje s Ministarstvom školstva, znanosti, istraživanja i sporta Republike Slovačke, Uredom za iseljene Slovake i Veleposlanstvom Republike Slovačke u Zagrebu.

Scroll to Top