Slovački centar za kulturu Našice izlaže u Zavičajnom muzeju u Galanti

U prostorijama muzeja na Glavnoj ulici 976/8 u Galanti 6. kolovoza otvorena je etnografska izložba zidnih kuharica, koja se tematski veže uz tradicionalni narodni, ali i gradski interijer 20. stoljeća.

Izložba sadrži bogatu zbirku vezenih i tiskanih kuharica koje su prikazane u okviru putujuće izložbe pod nazivom Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka u realizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice te predmete iz fundusa zidnih kuharica galantskog područja, koje je pripremila etnologinja Zavičajnog muzeja u Galanti PhDr. Izabela Danterová. Iako je izložba prošla veliki dio Hrvatske i Slovačke, a bila je prikazana i u Srbiji, u Galanti je po prvi puta predstavljena i na mađarskom jeziku te je dopunjena kuharicama iz sredine u kojoj je izložba predstavljena.

Zidna kuharica donesena je sa sjeverozapada Europe, iz Nizozemske i Njemačke. Na hrvatskom prostoru, i među Slovacima u Hrvatskoj, kuharice kao likovno-jezični izričaj žene domaćice, pojavljuju se krajem 19. stoljeća u urbanim sredinama. Nestankom otvorenog ognjišta te pojavom zidanih štednjaka, zidnjaci postaju dio kuhinjskog inventara i u ruralnim sredinama. Ovdje se pojavljuju dvadesetih i tridesetih godina 20. st., a svoj procvat bilježe u drugoj polovici 20. st. Predlošci za vezene zidnjake nastajali su u zanatskim radnjama odnosno drukerskim (trukerskim) radionicama tehnikom tzv. (for) drukovanja, odnosno prenošenja mustre ili uzorka, motiva slike s papira ili šablona na platno. Zabilježeno je djelovanje prve tvornice uzoraka u Iloku u razdoblju od 1920. do 1941. – Prva jugoslavenska tvornica šablona za ručne radove R. Hoffman Ilok (Srijem). Vezene zidne kuharice u Hrvatskoj svoj vrhunac doživjele su u 70-im i 80-im godinama 20. stoljeća. Osim uporabne vrijednosti, zidna je kuharica imala i dekorativnu te edukativnu funkciju. Njihova višefunkcionalnost omogućila im je da postanu vrlo omiljene. Održale su se do vremena kada su kuhinju osvojili novi materijali, posebno zidne pločice.

Zbog pandemijske situacije vezane uz širenje virusa Kovid-19 otvorenje izložbe zainteresirani su netradicionalno mogli pratiti online na Facebook stranici Zavičajnog muzeja u Galanti 6. kolovoza (četvrtak) u 16:30. Video možete naknadno pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=Z6FqA2x6ocs.

Izložba će biti otvorena do 10. 10. 2020. Izložba u Galanti realizirana je uz potporu Ureda za iseljene Slovake, Savjeta za nacionalne manjine RH, Ministarstva kulturu RH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Slovačkoj republici.

Previous slide
Next slide
Scroll to Top