Stalna konferencija u Bratislavi

Pod pokroviteljstvom ministra vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčáka 28.-29. listopada održana je Stalna konferencija Slovačke Republike i Iseljenih Slovaka 2016. Na dvodnevnom zasjedanju, koje se održava svake dvije godine s ciljem analiziranja situacije, sadržaja i kvalitete slovačko-slovačkog dijaloga, a u interesu moralne i materijalne brige Slovačke republike za iseljene Slovake, prisustvovalo je okolo 140 sudionika – iseljenih Slovaka i gostiju iz političkog, kulturno-društvenog, znanstvenog i duhovnog života u Slovačkoj, stručnjaka za problematiku iseljenih Slovaka i zastupnika medija. Na Stalnoj konferenciji sudjelovali su i Slovaci iz Hrvatske. Delegaciju iz Hrvatske predvodio je predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra uz pratnju potpredsjednika za informiranje i školstvo Josipa Krajčija, tajnice Saveza Slovaka Branke Baksa i ravnateljice Slovačkog centra za kulturu Našice Sandre Kralj Vukšić, koja je sudjelovala s prezentacijom na temu 25. godina Prameňa – godine rada na širenju ravnopravnosti manjine i tolerancije prema očuvanju kulturnog identiteta posredništvom jedinog tiskanog medija Slovaka u Hrvatskoj.
Na Stalnoj konferenciji predstavljen je i Slovački svjetski kalendar, u čijem nastanku su svojim doprinosima sudjelovali i Slovaci iz Hrvatske. Objavljena su tri teksta: Slováci v Iloku autorice Boženke Dasović, Slovenské kultúrne centrum v Našiciach – najmladšia slovenská organizácia v Chorvátsku autorice Sandre Kralj Vukšić i Slováci v Rijeke a Primorsko – goranskej župe autorice Miroslave Gržinić.
Slovaci iz Hrvatske također su bili zastupljeni i na izložbi fotografija Krajanské foto – dotyky 2006 – 2015. Pčelara Nikolu Čiša ovjekovječio je fotoaparatom autor izložbe Ľudovít Pomichal, plesače iz Markovca kamerom je uhvatila Branka Baksa a Sandra Kralj Vukšić bila je autorica fotografije folkloraša iz Josipovca, koji su sudjelovali na Doljnozemskom dvoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top