Sudjelovanje na Stalnoj konferenciji u Bratislavi 28. – 29. listopada 2022.

Krajem listopada u hotelu Sorea Regia u Bratislavi okupili su se predstavnici iseljenih Slovaka iz cijeloga svijeta na Stalnoj konferenciji koju svake druge godine organizira Ured za iseljene Slovake. Događaj je održan od 27. do 29. listopada pod nazivom „Provedba Koncepta državne politike Republike Slovačke u odnosu na Slovake koji žive u inozemstvu za razdoblje 2022. – 2026.“.

Na početku konferencije 27. listopada organizator je za sve sudionike pripremio nastup Sveučilišnog folklornog ansambla Mladosť iz Banske Bystrice, koji je u dvosatnom programu Mjesto na zemlji – Slike s Donje zemlje publici približio emigrantski svijet Donje Zemlje od odlaska od doma do sadašnjosti sa svojim svakodnevnim radostima i patnjama. Ovaj jedinstveni program nastao je na temelju istraživanja donjozemskog svijeta i jedini je slovački folklorni ansambl iz Slovačke koji obrađuje kulturu iseljenih Slovaka.

Otvorenje konferencije održano je 28. listopada uz sudjelovanje visokih državnih dužnosnika. Tijekom dva radna dana na konferenciji, koju je vodio predsjednik Ureda za iseljene Slovake Milan Ján Pilip, predstavljeno je tridesetak radova iz raznih zemalja – SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Hrvatske, Španjolske, Mađarske, Češke, Poljske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Ukrajine i Slovačke. Hrvatska je na konferenciji bila dobro zastupljena trima slovačkim institucijama u Hrvatskoj. Ispred Saveza Slovaka sudjelovali su predsjednik Mirko Vavra, dopredsjednik Aleksandar Knapček i tajnica Branka Baksa. Konferenciju su svojim prisustvom počastili zastupnik u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek i njegova tajnica Lidija Horvat. Slovački centar za kulturu Našice predstavila je ravnateljica Sandra Kralj Vukšić koja je prezentirala rad na temu Problematika brige za sunarodnjake kroz Koncept državne politike prema iseljenim Slovacima za razdoblje 2022. – 2026.

Budući da koncept državne politike nema za cilj samo određivanje i postavljanje općih ciljeva za navedeno razdoblje od sljedećih pet godina, već treba biti temelj za konkretno rješenje aktualnih izazova slovačkog iseljeništva, Stalna konferencija Slovačka republika i iseljeni Slovaci 2022, koju su sunarodnjaci mogli pratiti i uživo iz udobnosti doma, imala je za cilj stvoriti osnovu za postavljanje konkretnih ciljeva i zadataka koje bi Slovačka trebala ostvariti prema iseljenim Slovacima, a čemu je bilo usmjereno naše sudjelovanje.

 

Scroll to Top