Susret donjezemskih pedagoga i dodjela Nagrade Samuela Tešedíka u Bačkom Petrovcu

Nacionalno vijeće slovačke nacionalne manjine (NVSNM) u Srbiji i Asocijacija slovačkih pedagoga organizirali su od 5. do 7. listopada u Osnovnoj školi i Gimnaziji Jána Kollára u Bačkom Petrovcu 9. Susret slovačkih pedagoga s donje zemlje.
Na susretu su prisustvovali učitelji iz Mađarske, Rumunjske, Srbije, Ukrajine i Hrvatske, kao i predstavnici slovačkih institucija – Ing. Katarína Čamborová, ravnateljica Sektora za razvojnu pomoć i službe za osiguranje međunarodne suradnje Ministarstva školstva, znanosti, istraživanja i sporta, doc. Mgr. Katarína Slobodová Nováková, PhD., dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Ćirila i Metoda u Trnavi, a s Katedre etnologije i izvaneuropskih studija s već spomenutog Filozofskog fakulteta prof. PhDr. Ladislav Lenovský, PhD. Sve prisutne u ime domaćina pozdravila je ravnateljica škole Anna Medveďová a program je vodila koordinatorica Odbora za obrazovanje NVSNM Svetlana Zolňanová. Hrvatsku su predstavljali učiteljica Ana Marošević, učitelj Vlatko Miksad i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice Sandra Kralj Vukšić.
Program događanja počeo je u petak proslavom Dana škole Gimnazije Jána Kollára. Subotnje dopodne boli je rezervirano za stručni seminar, na kojemu su svoje radove na temu Elementi narodne tradicije u nastavnom planu prezentirali sudionici iz spomenutih zemalja.
U okviru susreta održana je i svečana dodjela Nagrade Samuela Tešedíka vodećim slovačkim učiteljima u inozemstvu. Među osmero nagrađenih bila je i učiteljica u mirovini Margita Žagarová iz Osijeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top