Susret folklorista 2022

U obilježavanju Dana europske baštine Slovački centar za kulturu Našice sudjelovao je s projektom Susret folklorista. U suradnji s Maticom slovačkom Josipovac te uz financijsku podršku Ureda za iseljene Slovake od 30. rujna do 2. listopada 2022. u Josipovcu Punitovačkom organizirao je trodnevnu kreativnu radionicu za folkloriste slovačkih udruga i ljubitelje slovačkog folklora.

Fokus radionice bio je na obradi autohtone nematerijalne i materijalne kulturne baštine Slovaka, odnosno osvještavanje važnosti korištenja tradicija vlastite sredine u izgradnji repertoara udruge ili folklornog društva.

Tijekom radionice tridesetak polaznika iz šest matica slovačkih upoznalo se s metodologijom istraživanja, aplikacijom rezultata istraživanja u konkretna scenska djela, osnovama dramaturgije, koreografije i režije. Jedan dio radionice bio je posvećen upoznavanju polaznika s modernom didaktikom rada s izvođačima širokog generacijskog spektra. Održavanjem radionice željelo se postići povećanje učinkovitosti i kvalitete izvođača na polju scenske prezentacije, povratak izvornom fenomenu autohtone kulture i jačanje nacionalne kulture povezivanjem mladih ljubitelja folklora i njegovih interpretatora s najstarijim nositeljima slovačke kulture u Hrvatskoj.

Voditelj radionice bio je mgr.art. Martin Urban, stručnjak iz Slovačke s dugogodišnjim iskustvom u radu s folklornim društvima i scenskom umjetnošću. 

Podršku projektu svojim prisustvom iskazali su predsjednica Matice slovačke Josipovac Rozalija Kukučka te predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra.

Scroll to Top